Peste 3.000 de civili au fost evacuati din Estul Ucrainei in ultima saptamina

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în Estul Ucrainei, după ce autorităţile au făcut obligatorii aceste evacuări la finalul lunii Iulie, a anunţat Kievul, potrivit France Presse şi agerpres.

”În cursul ultimelor şase zile, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi, dintre care aproape 600 de copii şi 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă”, a declarat adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe aplicaţia Telegram.

El a precizat că peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din Doneţk de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi că acum ”există o populaţie de 350.000 de persoane, dintre care 50.000 de copii, pe teritoriul regiunii”.

La finalul lunii Iulie, Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a fost luată deciz de a face obligatorie evacuarea din regiunea Doneţk, în special în perspectiva Iernii, distrugerea reţelei de distribuţie a gazului riscînd să priveze locuinţele de căldură.

După ce au cucerit regiunea Lugansk, forţele ruse îşi concentrează acum asaltul pe regiunea vecină Doneţk. Unul dintre punctele strategice vizate este Kramatorsk, principalul oraş din zonă încă aflat sub control ucrainean. Avansul trupelor ruse este însă extrem de lent.