PESTE 26.000 DE MORȚI DUPĂ CUTREMURELE DIN TURCIA ȘI SIRIA
Bilanțul deceselor în urma cutremurului a trecut de 26.000. În Turcia, autoritățile au anunțat 21.043 de morți. În Siria, cifrele indică 5.189 de decese. Misiunile de căutare-salvare sînt fără oprire în Turcia, dar șansele să mai fie găsiți oameni în viață sînt tot mai puține. Autoritățile de la Ankara iau în calcul oprirea acestor misiuni și trimiterea de buldozere pentru a curăța munții de moloz înainte să izbucnească epidemii. Între timp, arhitectul unui complex rezidențial de lux complet distrus a fost arestat în timp ce încerca să fugă din țară. Procurorii turci au anunțat deja că vor investiga modul în care au fost construite clădirile prăbușite, peste 5.700 în toată țara.
Turcia și Siria vor avea nevoie de ani pentru reconstrucție. Zona afectată e de dimensiunea Franței
La cinci zile după cutremurul de 7,8 care a zguduit Turcia și Siria, numărul morților este uriaș.
Imaginile filmate cu drona și imaginile din satelit au surprins realitatea distrugerii de amploare într-o zonă care se află la granița dintre două națiuni foarte diferite.
Amploarea dezastrului este enormă. „Am făcut o cartografiere a dimensiunii zonei afectate. Este de mărimea Franței”, a declarat Caroline Holt director pe probleme de dezastre și climă, în cadrul Crucii Roții Internaționale, scrie CNN.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că „nu se poate estima complet întreaga amploare a pagubelor și a crizei umanitare care se desfășoară în fața ochilor noștri”, în timp ce estimările Organizației Mondiale a Sănătății sugerează că pînă la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de acest dezastru.
Furia în Turcia creşte
Oamenii încep să distribuie pe reţele de socializare dovezi ale greşelilor regimului lui Erdogan.
Clădiri noi, finalizate în 2019 care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, deşi dezvoltatorii le vindeau ca fiind "finalizate în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". Aşa sunau anunţurile care au dispărut de pe paginile oficiale ale companiilor, dar care apar acum distribuite de turcii de rînd supăraţi pe liderul de la Ankara, scriu jurnaliștii BBC.
Experţii spun că imobilele nu ar fi trebuit să se prăbușească, dacă ar fi fost construite conform normelor. De vină ar fi amnistiile de construcţie. O practică criticată în ultimii ani de jurnalişti şi de experţi din Turcia.
E vorba de scutiri legale acordate acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe.75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit astfel de "amnistii" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.
Furia turcilor e ignorată de Erdogan. El susține că toate sînt acuzații false.
Recep Erdogan, președintele Turciei: "Vom reconstrui casele pentru toți supraviețuitorii cutremurului în decurs de un an, deoarece am dat instrucțiunile necesare. În ciuda acestui fapt, unele persoane necinstite fac campanie în Hatay și fac declarații false spunînd că nu este nimeni în Hatay. Nu îi vom lăsa să vorbească de rău despre soldații, jandarmii și polițiștii noștri".
Sursa: digi24.ro