PESTE 2000 DE TURIŞTI AU ANUNŢAT CĂ VIN LA ZIUA NAŢIONALĂ A VINULUI

Pregătirile în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru Ziua Vinului sînt pe ultima sută de metri. Peste 2000 de turişti din întreaga lume şi-au făcut rezervări pentru a participa la acest eveniment. 22 de jurnalişti străini au fost acreditaţi pentru a mediatiza evenimentul.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a comunicat într-un briefing de presă că cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului este organizată în premieră de către Oficiul Naţional Viei şi Vinului, care şi-a început activitatea în anul curent. „La eveniment vor fi prezenţi cei mai buni producători autohtoni şi sperăm să-i impresionăm pe oaspeţii de peste hotare”, a adăugat oficialul.

Vicedirectorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Vitalie Pănuţă, a spus jurnaliştilor că cele 45 de vinării care vor participa la eveniment sînt pe ultima sută de metri de asamblare a corturilor. În cadrul evenimentului, va fi organizată Şcoala Vinului, unde participanţii vor învăţa cum să aleagă corect vinul pentru anumite bucate şi cum să se descurce la restaurante pentru a nu fi înşelaţi. Vitalie Pănuţă a mai spus că la intrările în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor fi amplasate hărţi cu direcţionarea detaliată spre diferite evenimente pentru comoditatea oaspeţilor. Vicedirectorul a adăugat că la eveniment vor veni invitaţi din ţările Europei Centrale şi de Est, dar şi din SUA, Japonia şi India.

Diana Lazăr, reprezentantul proiectului USAID CEED 2, partenerul strategic al evenimentului, a spus că proiectul dat susţine promovarea consumului corect şi raţional al vinului. Organizatorii au pregătit şi tururi pentru turişti la 6 vinării din ţară, aceştia vor putea procura bilete şi pleca spre vinării chiar din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Totodată, jurnaliştii străini deja astăzi au programe de vizite pe la vinării unde vor afla legendele moldoveneşti despre vin.

Ziua Naţională a Vinului va începe sîmbătă, 4 octombrie, la ora 11.00. Aceasta va dura sîmbătă şi duminică, fiind organizate mai multe concursuri, concerte, dar şi show-uri gastronomice.

Sursa: IPN