PERSOANELE CARE VIN DINTR-O „ZONA VERDE”, DAR TRANZITEAZA O „ZONA ROSIE” VOR STA IN CARANTINA

Persoanele care vin dintr-o „zonă verde”, dar în drum spre Republica Moldova tranzitează o țară calificată ca „zonă roșie”, vor sta în carantină 14 zile. Carantina nu se aplică persoanelor care se deplasează cu o cursă directă avia. Precizările au fost făcute de Alexei Ceban, medic epidemiolog, Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit epidemiologului, lista statelor din „zona roșie” va fi actualizată o data la 14 zile, în ziua de vineri și intră în vigoare în ziua de luni a săptămînii viitoare. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare se va face în funcție de numărul de cazuri COVID-19 la 100 de mii de locuitori, indicator care nu trebuie să fie mai mare de 50.

Toate țările care demonstrează un indicator mai mare de 50 se clasifică ca fiind țară cu transmitere intensă a virusului și se înscrie în „zona roșie”. Țările care au un indicator mai mic de 50 sînt calificate ca „zone verzi”, iar moldovenii sau cetățenii străini care vin din aceste țări în Republica Moldova nu trebuie să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat publicat vineri, 28 august, lista cu 53 de state incluse în „zona roșie”. Astfel, moldovenii și străinii care traversează frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, călătorind din aceste țări, vor trebui să stea în carantină 14 zile.

Sursa: IPN