Permanentele declaratii periculoase ale lui Putin despre utilizarea armelor nucleare sunt in vizorul Presedintelui american

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a denunţat declaraţiile „periculoase” frecvente ale omologului său rus, Vladimir Putin, despre utilizarea armelor nucleare, după ce liderul de la Kremlin a susţinut că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei, informează mediafax.

„Dacă nu are nici o intenţie, de ce tot vorbeşte despre acest lucru?! De ce vorbeşte despre abilitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?! A fost foarte periculos modul în care a abordat această problemă. Poate opri totul, să se retragă din Ucraina”, a declarat Biden, conform publicaţiei The Hill, într-un interviu acordat grupului media Nexstar.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, Joi, că „nu a spus niciodată intenţionat ceva” despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac. „Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali”, a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN. Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că „nu ar avea sens să lanseze” un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului Axios.com.

Statele Unite au avertizat „clar şi direct” Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogînd drept „iresponsabile” acuzaţiile Moscovei că Armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. „Suntem preocupaţi” de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. „Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin”, a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

La începutul lunii Octombrie, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage „consecinţe severe”.

Anterior, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Iar Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei. În contextul deciziei unilaterale din Septembrie de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, Putin a cerut Armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţînd cu o ripostă militară cu arme strategice.