PERICOL DE CONFRUNTARE!

Transparency International – Moldova a cerut demiterea şi anchetarea şefilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Procuraturii Generale (PG) şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în legătură cu numeroasele scandaluri de corupţie pe care le-au tratat cu pasivitate şi care, în cele din urmă, au condus la proteste masive.

La rîndul său, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a solicitat autorităţilor Republicii Moldova să dea un răspuns imediat la revendicările înaintate de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Iar organizatorii protestului non-stop au anunţat extinderea manifestaţiilor anti-corupţie în întreaga ţară şi pichetarea tuturor instituţiilor de stat aflate în captivitatea guvernării oligarhice.

Au scandat „La puşcărie!” în faţa Procuraturii Generale

Luni, manifestanţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au venit în faţa Procuraturii Generale şi au cerut demisia procurorului general Corneliu Gurin. Aceasta după ce s-a anunţat că Procuratura ar fi iniţiat dosare penale pe numele liderilor protestatari, pentru a le putea intercepta convorbirile telefonice. Un grup de protestatari a reuşit să-i înmîneze oficial procurorului Gurin solicitarea de demisie, iar potrivit unuia dintre organizatorii manifestaţiei, Vasile Năstase, procurorul general l-a anunţat că nu va demisiona de bună voie, ci doar „cînd acest lucru va fi decis de Parlament”.

Într-un comunicat oficial, Transparency International – Moldova constată că securitatea statului este afectată şi cere autorităţilor de la Chişinău anchetarea conducerii CNA, CNI, PG şi BNM, precum şi modificarea Constituţiei în partea care se referă la procedura de alegere a şefului statului, pentru a îndepărta riscul apariţiei unui vid în actul de guvernare. „Numeroasele scandaluri de corupţie şi neluarea unei atitudini prompte faţă de acestea de către organele de drept au provocat dezaprobare şi proteste motivate în masă ale populaţiei, creînd riscul unui vid în actul de guvernare şi afectînd securitatea statului”, se arată în comunicatul citat.

Transparency International – Moldova propune şi cîteva măsuri pentru depăşirea situaţiei critice actuale. Între acestea se regăseşte şi iniţierea necondiţionată a procedurilor de demitere a conducătorilor instituţiilor abilitate de combaterea corupţiei şi asigurarea stabilităţii sistemului bancar (CNA, Procuratura Generală, Banca Naţională a Moldovei), „stabilind data concretă pentru fiecare şi asigurînd interimatul necesar pentru activitatea acestor instituţii”. Solicitarea de demitere a şefilor celor patru instituţii se regăseşte şi în lista de revendicări a protestatarilor.

A reacţionat un comisar ONU

Prezent la Geneva, la sesiunea Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, comisarul ONU, Zeid Ra'ad al-Hussein, a menţionat că autorităţile Republicii Moldova „trebuie să dea un răspuns imediat la revendicările înaintate de protestatari”: „În Republica Moldova, se cer răspunsuri imediate şi fundamentate în domeniul drepturilor omului, care să răspundă revendicărilor poporului privind gravele greşeli admise la gestionarea fondurilor publice, lipsa de transparenţă etc. Dacă nu vor fi tratate cu responsabilitate, aceste îngrijorări ar putea duce la polarizarea societăţii, deteriorarea drepturilor omului şi la instabilitate politică şi economică”, a menţionat Ra'ad al-Hussein.

Premierul moldovean Valeriu Streleţ a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că este posibilă convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului la care să fie examinate revendicările protestatarilor, dar s-a referit doar la două dintre ele: demisia guvernatorului BNM şi a procurorului general nu şi a întregii conduceri a ţării. „Anticipatele sînt cel mai prost scenariu posibil. Ele trebuie evitate. Avînd un Guvern votat de o majoritate parlamentară, avînd o atitudine pozitivă a partenerilor europeni şi o discuţie clară cu FMI - ar fi un act de suicid public”, a menţionat Streleţ, adăugînd că „cei care animă acum această furtună, s-ar putea, peste 6-7 luni, să-şi muşte coatele”. „Eu nu mă ţin de funcţie. Mi-a luat ceva timp ca să accept această postură. Mă voi conduce de Programul de guvernare şi voi rezista atîta timp cît voi avea susţinerea Parlamentului”, a conchis premierul.

Răspuns de premier: „Cetăţenilor le e profund în cot...”

Iar în privinţa revendicării protestatarilor despre schimbarea modalităţii de alegere a şefului statului (solicitare care se regăseşte şi în comunicatul Transparency International – Moldova), prim ministrul a menţionat: „Cred că cetăţenilor le e profund în cot de modul de alegere a preşedintelui”. El a spus că pledează pentru o „republică parlamentară”: „Un preşedinte ales direct de populaţie poate aduce la tendinţe de totalitarism”, consideră premierul moldovean, în timp ce organizatorii protestelor acuză guvernarea că a ales, în Parlament, cu patru ani în urmă, un şef de stat în baza unor înţelegeri obscure între oligarhi. Protestatarii îl acuză pe şeful statului de „complicitate prin neimplicare la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar” şi-i cer demisia.

Luni, premierul Streleţ a chemat protestatarii să elibereze Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a putea fi organizată Ziua Naţională a Vinului. Potrivit lui, ar fi „extrem de dureros şi umilitor ca să trecem în acest an fără Sărbătoarea Vinului care a reuşit deja să se afirme ca una frumoasă, naţională şi care se desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale”. Numai că vinificatorii au anunţat că refuză anul acesta să vină la sărbătoare în semn de solidaritate cu protestatarii. Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Dumitru Munteanu, a confirmat pentru „Agora.md” că vinificatorii au votat (în cadrul unei şedinţe la Ministerul Agriculturii) pentru anularea, în 2015, a Zilei Naţionale a Vinului.

Semnal periculos

Nimeni nu poate spune deocamdată cum se vor încheia manifestaţiile de protest din centrul Chişinăului. Cert este că atît autorităţile, cît şi organizatorii se tem că acestea ar putea fi deturnate şi s-ar putea transforma în confruntări. Alexandru Slusari, unul dintre membrii consiliului constituit de protestatari pentru negocierile cu guvernanţii, a menţionat în cadrul unei emisiuni la TV-7 că organizatorii „încearcă să ţină situaţia sub control, dar nimeni nu poate garanta că spiritul paşnic va dura la nesfîrşit”, iar fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, şi el lider-protestatar, a menţionat într-un interviu acordat „Europei Libere”: "Nimeni nu poate prevedea pînă la ce nivel de revoltă ar putea ajunge oamenii în situaţia în care revendicările n-ar fi îndeplinite. Nu uitaţi că Moldova a trecut prin conflictul transnistrean. Avem foarte mulţi oameni, combatanţi, foşti militari, care au deprinderi de lupte reale, nu copiii care stau lîngă Guvern şi guvernarea crede că aceşti poliţişti de 18 ani, sărmanii, vor fi în stare…, care nici nu sînt hrăniţi…".

Sursa: Deutsche Welle

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31