Pentru respingerea eutanasiei după legalizarea sa, se pronunță și Biserica portugheză

Biserica portugheză a cerut familiilor şi profesioniştilor din domeniul Sănătăţii să nu practice eutanasia, promulgată Marţi de Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, după un lung proces legislativ, a anunţat Conferinţa Episcopală, într-un comunicat publicat Miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres

Conferinţa Episcopală (CEP) a cerut „respingerea categorică a posibilităţilor deschise de legalizarea eutanasiei”, cerînd în special ca voinţa medicilor obiectori de conştiinţă să fie „respectată întotdeauna”.

Şeful statului portughez, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat, Marţi, legea de dezincriminare a eutanasiei, adoptată săptămîna trecută de Parlament, datorită voturilor majorităţii socialiste.

O majoritate parlamentară s-a pronunţat deja de patru ori în favoarea dezincriminării morţii asistate în ultimii trei ani, dar textul s-a lovit ulterior de rezervele Curţii Constituţionale şi ale şefului statului, catolic practicant.

Pentru a depăşi ultimul veto prezidenţial, socialiştii au hotărît să voteze a doua oară acelaşi text.

Versiunea definitivă a legii prevede că eutanasia nu este autorizată decît în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

Dezincriminarea eutanasiei, care prezintă „moartea ca soluţie la durere şi suferinţă”, duce la „un regres clar al civilizaţiei”, deoarece „principiul fundamental al inviolabilităţii vieţii umane este încălcat”, consideră CEP.

Episcopii portughezi au afirmat că împărtăşesc „tristeţea” exprimată de Papa Francisc, care a regretat adoptarea unei „legi pentru a ucide”.

Suveranul pontif este aşteptat în Portugalia, la începutul lunii August, pentru a sărbători Ziua Mondială a Tineretului.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt în prezent autorizate în cîteva ţări europene, precum cele din Benelux, primele care le-au autorizat, precum şi în Spania vecină.