Pentru protecţia mărilor, conferinţa ”Oceanul nostru” vrea să ofere un cadru ”economiei albastre”

Experţi şi miniştri din întreaga lume se reunesc pe 2 şi 3 martie în Panama pentru cea de-a opta conferinţă anuală ”Oceanul nostru”, care îşi propune să ofere un cadru pentru „economia albastră”, pentru exploatarea durabilă şi protecţia mărilor, a relatat Marţi AFP, potrivit agerpres.

Circa 600 de reprezentanţi ai Guvernelor, companiilor şi ONG-urilor vor petrece două zile discutînd modalităţi de extindere a zonelor marine protejate, de reducere a poluării cu plastic, de combatere a pescuitului ilegal şi de reglementare a exploatării miniere subacvatice, a declarat, pentru AFP, specialista în biologie marină Shirley Binder, membră a delegaţiei panameze.

„Sperăm să fie luate peste 300 de noi angajamente pentru protecţia resurselor marine pe termen scurt, mediu şi lung, însoţite de mobilizarea de resurse financiare publice şi private”, a declarat ministrul adjunct de Externe din Panama, Yill Otero.

„Ne-am dori să vedem consolidarea guvernării în apele din afara jurisdicţiilor naţionale”, a declarat Juan Manuel Posada, de la ONG-ul MarViva, subliniind că majoritatea pescuitului ilegal se practică în apele internaţionale.

„Această reuniune este cea mai importantă dintre toate reuniunile internaţionale pentru că abordează toate subiectele care afectează oceanul în ansamblu, care acoperă aproape trei sferturi din planetă”, a afirmat Maximiliano Bello, de la ONG-ul Mission Blue.

Conferinţa „Oceanul nostru” a fost lansată în 2016 la iniţiativa lui John Kerry, pe atunci şeful diplomaţiei americane, actual emisar special al Casei Albe pentru climă.

Oceanul nostru este creaţia lui John Kerry, care urmează să participe la conferinţă împreună cu oceanograful american Sylvia Earle, care a condus peste 100 de expediţii oceanice în cei aproape 60 de ani de carieră şi a fondat ONG-ul Mission Blue”, a afirmat Maximiliano Bello.

”John Kerry şi Sylvia Earle au încercat să schimbe conceptul potrivit căruia există mai multe oceane, pentru că, în realitate, există un singur ocean care se întinde pe întreaga planetă”, a explicat Bello: „Rechinul, balena şi multe alte specii se deplasează în acest ocean comun pentru că nu văd diferenţa între oceanele definite de oameni”.

Dincolo de dezbaterile experţilor, conferinţa „Oceanul nostru” permite exprimarea „voinţei politice” a statelor.

„Conferinţa Oceanul nostru este un element cheie în reafirmarea voinţei politice în materie de acţiuni pentru oceane”, a declarat Courtney Farthing, de la ONG-ul Global Fishing Watch, pentru AFP.

”Guvernele ar trebui să înceapă prin publicarea datelor cheie privind activitatea umană pe mare, astfel încît să poată prioritiza mai bine acţiunile pe care trebuie să le întreprindă”, a recomandat ea.

Pe lîngă pescuitul excesiv şi poluarea, activiştii de mediu sunt îngrijoraţi de dorinţa manifestată de companii multinaţionale de a exploata resursele miniere subacvatice.

Printre mineralele rîvnite pentru fabricarea bateriilor electrice se numără nodulii de mangan.

„Pentru moment nu există cu adevărat extracţie la scară largă, dar există progrese tehnologice semnificative pentru a putea extrage în cele din urmă minerale, în special pămînturi rare”, a mai spus Bello.

Delegaţii la conferinţă nu vor adopta acorduri şi nu vor vota moţiuni, dar vor anunţa „angajamente” voluntare ale ţărilor lor: Panama, de exemplu, urmează să anunţe extinderea zonei protejate „Banco Volcan”, creată în 2015 în Caraibe.