Pentru presupuse execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război, Parchetul Ucrainei a demarat o anchetă

Parchetul ucrainean a anunţat că a declanşat o anchetă asupra presupusei execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război în Estul Ucrainei, în special lîngă Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş, informează duminică AFP.

”Execuția prin împușcarea unor prizonieri de război ucraineni la Avdiivka și la Vesele: investigațiile au început”, a anunțat, pe Telegram, biroul procurorului general al Ucrainei

Mai devreme, în timpul zilei de Duminică, canalul Telegram DeepState, apropiat de Armata ucraineană, a informat că Armata rusă a executat prin împuşcare şase militari ucraineni, dintre care patru răniţi, încercuiţi pe o poziţie la Sud de Avdiivka, fără îndoială Joi, înainte de retragerea completă a trupelor ucrainene din acest oraş industrial.
"Forţele armate verifică circumstanţele morţii unui grup de militari ucraineni capturaţi în momentul în care ei părăseau poziţia Zenit de la periferia de Sud a oraşului Avdiivka", a declarat, Duminică seara, la televiziune, Dmitro Lihovii, purtătorul de cuvînt al Armatei ucrainene în zonă.

Armata ucraineană a anunţat, cu o zi înainte, că soldaţi ai săi au fost capturaţi în timpul retragerii lor din Avdiivka, fără a da detalii.

Duminică dimineaţa, "ruşii şi-au arătat încă o dată atitudinea faţă de dreptul umanitar internaţional, executînd prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni", au declarat, pe Telegram, forţele terestre ucrainene.

Acestea au postat un scurt video alb-negru filmat cu o dronă, în care se poate vedea cum un militar trage asupra a doi soldaţi care se află foarte aproape de el în aceeaşi tranşee şi care nu-i opun rezistenţă.

Potrivit Parchetului ucrainean, incidentul a avut loc lîngă satul Vesele, la Nord-Est de Bahmut, oraş ocupat de Rusia în Mai 2023, după luni de lupte crîncene.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, Moscova şi Kievul s-au acuzat deja de mai multe ori reciproc că au ucis prizonieri de război.

În Martie 2023, un video ce părea să arate un soldat ucrainean prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "glorie Ucrainei", a devenit viral.