Pentru crearea de condiții optime de primire a emigranților pe insula Lampedusa, Comisia Europeană alocă 14 milioane de euro

Comisia Europeană a anunţat că va furniza 14 milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de primire a migranţilor care sosesc pe insula italiană Lampedusa, informează Miercuri DPA.

Numărul crescut de migranţi ce sosesc pe mare de la începutul anului a condus la ''situaţii frecvente de supraaglomerare'' pe insula Lampedusa, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Sprijinul financiar european va ajunge la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care va lucra cu autorităţile italiene şi cu agenţia pentru azil a Uniunii Europene.
''Vor avea prioritate migranţii vulnerabili, în particular minorii neînsoţiţi, femeile însărcinate, femeile singure cu copii mici şi persoanele cu dizabilităţi'', arată comunicatul Comisiei Europene.

Banii vor fi folosiţi pentru cazare temporară, îmbrăcăminte, alimente şi asistenţă medicală primară, precum şi pentru transferul în siguranţă din Lampedusa către alte centre de primire din Italia.

În acest an, peste 72.300 de oameni au ajuns în Italia cu ambarcaţiuni, potrivit Ministerului de Interne italian. În perioada similară a anului trecut, numărul acestor persoane era de aproximativ 30.900.

La finalul lunii Iunie, peste 3.250 de persoane se aflau în centrul de primire din insula Lampedusa, proiectat să găzduiască doar 400 de persoane, a relatat agenţia de presă ANSA.
Insula italiană Lampedusa se află la aproximativ 120 de kilometri de Tunisia.

Numeroase persoane încearcă în mod repetat să ajungă pe insulele Lampedusa, Malta şi Sicilia sau pe Italia continentală plecînd din Nordul Africii cu ambarcaţiuni de multe ori improvizate sau supraîncărcate, scrie AGERPRES