PENSIONARII POT FI UCISI SI LEGAL!
Mai răi decît covidul: le fură pensia și anii de viață fără să clipească
Cele mai prețioase entități ale unei națiuni care se respectă sunt copiii și bătrînii. Copiii sunt Viitorul, iar bătrînii sunt Memoria, Echilibrul și Înțelepciunea. Anume în aceste categorii de vîrstă investesc cel mai mult Țările civilizate care-și doresc Viitor. Investiția în copii, cel mai important, vizează Educația și Securitatea lor personală. În privința bătrînilor, Statul le asigură confortul social și Securitatea vieții, în virtutea propriilor lor investiții atunci cînd făceau parte din categoria matură lucrativă – cea care face liantul dintre copilărie, tinerețe, maturitate și, finalmente, bătrînețe. Asta pentru că atunci ei și-au muncit/plătit confortul unei bătrîneți tihnite.
Toate aceste normalități, cu referire la bătrîni, însă, nu sunt valabile și în Țări înapoiate, ”necivilizate istoric”, fără conștiință identitară de perspectivă și conduse de către aventurieri politici cărora le pasă doar de propriile lor bunăstări, așa cum este și Republica Moldova, printre altele. Că doar nu-i singura Țară barbară sub acest aspect!
În 2019, speranţa medie de viaţă din Uniunea Europeană era și continuă să fie de 81,3 ani. Statisticile europene arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe cînd speranţa medie de viaţă a bărbaţilor este de 78,2 ani.
Între țările cu cea mai mare speranță de viață din Uniunea Europeană se numără Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani), Franța și Cipru (82,9 ani). Femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decît bărbații.
În Republica Moldova, la nivelul anului 2020, în ceea ce privește speranţa de viaţă la naştere, femeile trăiesc, în medie, cu 8 ani mai mult decît bărbații – 73,9 ani și 65,9 ani, respectiv.
În prima lectură, Parlamentul moldovenesc a votat proiectul de lege prin care, începînd cu 1 Ianuarie 2022, vîrsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 34 de ani. Pentru femei, vîrsta standard de pensionare de 63 de ani se va aplica începînd cu 1 Iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare, de 34 de ani, va intra în vigoare la 1 Iulie 2024. Pînă atunci, ambele vor crește gradual. Pentru femeile care au născut și educat pînă la vîrsta de opt ani cinci și mai mulți copii se aplică vîrstele standard de pensionare diminuate cu trei ani. Pentru comparație, vîrsta medie europeană de ieșire la pensie este de 63 de ani pentru bărbați și 60 sau 61 pentru femei. În Franța, de exemplu, vîrsta actuală a ieșirii la pensie este de 62 de ani.
Legea privitoare la vîrsta de pensionare în Republica Moldova, care nu va întîrzia să intre în vigoare, a fost, firește, o condiție impusă de către finanțatorii, creditorii occidentali. Dramatic pentru moldoveni e faptul că li se impune un plafon de vîrstă de ieșire la pensie pe picior de egalitate cu cei din Țările dezvoltate ale UE, de parcă moldovenii ar avea speranța de viață a acelora, dar și pensiile lor. Revedeți cifrele de mai sus privitoare la speranța de viață a moldovenilor, ca să înțelegeți mai bine cîți ani, în general, are de gînd Statul să le dea pensie după noua lege – 2,9 ani bărbaților și 10,9 femeilor! Acum comparați ”durata încasării pensiei” de către moldoveni cu cea a speranței de viață a europenilor. Dar iată ce pensii se încasează în Republica Moldova în comparație cu Țările europene la care moldovenii sunt obligați ”să se alinieze”! Vorbim despre acei pensionari care au lucrat o viață întreagă pentru două State – cel sovietic și cel moldovenesc!
Potrivit Biroului Național de Statistică, mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă, la 1 Ianuarie 2021, a constituit 2067,6 lei. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă în cazul bărbaţilor a constituit 2409,3 lei, comparativ cu 1919,9 lei în cazul femeilor. Pensiile europene, exprimate în euro, arată astfel: Bulgaria – 226, România – 322, Ungaria – 503, Cehia – 611, Polonia – 632, Grecia – 1.179, Germania – 1.609, Spania – 1.643, Italia – 1.749, Franța – 1.818, Finlanda – 1.999, Belgia – 2.068, Suedia – 2.097, Olanda – 2.305, Austria – 2.345, Irlanda – 2.567, Danemarca – 2.617, Luxemburg – 3.094.
În pofida acestui handicap arătat, legiuitorii moldoveni au înțeles cîte economii pot face, prin neplata pensiei zecilor de mii de oameni care vor pieri înaintea limitei de speranță de viață. Aici voi zăbovi doar asupra unui aspect notat mai sus, iar asta pentru că, mai ales, este vorba despre femei, mamele noastre născătoare. ”Pentru femeile care au născut și educat pînă la vîrsta de opt ani cinci și mai mulți copii se aplică vîrstele standard de pensionare diminuate cu trei ani”. Adică celor care au patru copii nu li se diminuează vîrsta standard de pensionare! Adică, după ce au avut 36 de luni de sarcini succesive, vechimea lor în muncă este nulă!
Sunt mai răi decît covidul: le fură pensia și anii de viață fără să clipească! Astfel, pensionarii sunt uciși și legal, pentru că Statul are nevoie de pensiile lor! În încheiere, un gînd periculos mă bîntuie: Oare guvernanții actuali nu impun vaccinarea obligatorie împotriva pandemiei, așa cum o vor face austriecii și alții care deja le urmează exemplul, doar pentru că dintre cei peste deja nouă mii de morți majoritatea sunt bătrîni care au fost deja radiați din rîndul beneficiarilor de pensii?
Mihai CONȚIU