Pensiile Est-germanilor nu au ajuns inca la nivelul celor din Vest

La peste 30 de ani de la reunificarea Germaniei, pensiile celor din fosta RDG nu au ajuns încă la nivelul celor din RFG, potrivit unor date statistice publicate Luni de Ministerul Muncii de la Berlin, transmite DPA, potrivit agerpres.

Anul trecut, pensionarii din Estul Germaniei au primit, în medie, o pensie de 1.329 de euro pe lună după 45 de ani de contribuţie, comparativ cu 1.527 de euro pentru pensionarii din Vestul Germaniei.

Ministerul Muncii de la Berlin a dat publicităţii aceste cifre, la solicitarea parlamentarului Sören Pellmann, membru al unei formaţiuni de stînga, şi au fost consultate de Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) şi dpa, cu ocazia reunificării Germaniei, la 3 Octombrie 1990.

Rata şomajului mai mare şi salariile mai mici din Estul Germaniei se numără printre motivele menţionate pentru pensiile mai mici plătite în acea parte a ţării.

Sören Pellmann, deputat de Leipzig în Bundestag, a vorbit de o „lipsă de respect faţă de realizările de o viaţă ale Est-germanilor”. „Trebuie s punem capăt odată acestui cerc vicios, în care suntem prinşi de mai mulţi ani”, a spus Pellmann pentru reţeaua de jurnalişti de la RND.