Pe malul stîng al Niprului, în regiunea Herson, soldații ucraineni avansează

O purtătoare de cuvînt a Armatei ucrainene a anunţat că Armata rusă a fost forțată să se retragă de la „3 pînă la 8 kilometri” adîncime în teritoriul de pe malul stîng al fluviului Nipru din regiunea Herson ocupat de invadatorii ruși.

„Cifrele preliminare variază de la 3 la 8 kilometri, în funcţie de specificul, geografia şi topografia malului stîng”, a declarat Natalia Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Aceasta este prima estimare numerică a avansului trupelor ucrainene pe malul stîng al Niprului după stabilirea capetelor de pod în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii Iunie.

Dacă se va confirma acest avans, ar fi cel mai mare progres al Armatei ucrainene împotriva ruşilor din ultimele luni, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Inamicul îşi continuă focul de artilerie pe malul drept”, a adăugat Humeniuk, estimînd la „cîteva zeci de mii” numărul de soldaţi ruşi prezenţi în această zonă.

Armata ucraineană a confirmat, la rîndul ei, Vineri, că a ocupat poziţii pe malul stîng al Niprului, raportînd în acelaşi timp „lupte violente” şi o „rezistenţă puternică” din partea Rusiei.

Luarea de poziţii în adîncime pe malul stîng al Niprului ar putea permite un asalt mai amplu în Sud, spre Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în Martie 2014. Dar Ucraina trebuie să reuşească inițial să-şi desfăşoare Armata în această zonă greu accesibilă, nisipoasă şi mlăştinoasă, precizează AFP.

În această zonă, fluviul Nipru a jucat rolul de linie de front de cînd Armata rusă s-a retras din oraşul Herson în Noiembrie 2022.