Pe 24 Ianuarie 1972, dupa 28 de ani, a fost descoperit, in jungla, soldatul japonez care credea ca razboi nu se sfirsise

În ziua de 24 Ianuarie 1972, soldatul japonez Shoichi Yokoi a fost găsit în junglele din Guam. Acesta a supraviețuit aproximativ trei decenii în junglă, timp în care a fost convins că Al Doilea Război Mondial nu s-a terminat.

Jesus Dueñas și Manuel De Gracia, doi localnici care verificau cursele pentru crabi puse de ei de-a lungul rîului Talofofo, l-au găsit pe soldatul japonez. Inițial au crezut că este un localnic, apoi, cînd au realizat că nu este vorba de un băștinaș, cei doi au reușit cu greu să-l scoată din junglă.

Deși a fost primit ca un erou, japonezul nu s-a simțit niciodată în largul său atunci cînd a luat contact cu societatea modernă, informează BBC. “Este foarte jenant că m-am întors în viață”, a spus el la reîntoarcerea în Japonia. Aceasta remarcă a devenit mai apoi populară în Țara Soarelui Răsare.

Timp de 28 de ani, Shoichi Yokoi s-a ascuns într-o groapa din junglă, trăind cu teamă să iasă afară, crezînd că războiul nu s-a terminat.

Yokoi a fost recrutat în Armata Imperială Japoneză în anul 1941. Inițial, el a fost înrolat în Divizia 29 Infanterie, în Manchukuo, în Estul Mongoliei, iar în 1943 a fost transferat la Regimentul 38 din Insulele Mariane. A ajuns pe insula Guam în Februarie 1943. Atunci cînd forțele americane au cucerit insula în bătălia din anul 1944, Yokoi s-a ascuns cu alți zece soldați japonezi. După ceva timp, șapte dintre ei s-au reîntors. Dintre cei rămași, trei au hotărît să se separe de Yokoi. Mai tîrziu, soldatul i-a găsit decedați, probabil de foame.

Ultimii opt ani Yokoi și i-a petrecut în junglele din Guam, absolut în singurătate. În seara zilei de 24 Ianuarie 1972, el a fost descoperit de doi pescari din zonă. După întoarcerea în Japonia, mai exact în 1977, despre viața lui Shoichi Yokoi petrecută în Guam, a fost realizat un film documentar.

Shoichi Yokoi a murit în anul 1997, la vîrsta de 82 de ani, în urma unui atac de cord. El a fost îngropat în cimitirul din Nagoya, lîngă mormîntul mamei sale, care a murit în absența lui, în anul 1955.