Păcatul cărnii: Un stareț român s-a însurat și el, ca omul!

Dispărut fără urmă de două luni de zile, un stareț al unei mănăstiri ortodoxe de rit vechi din Maramureș a apărut pe rețelele de socializare proaspăt însurat. Asta în timp ce enoriașii se gîndeau la ce este mai rău, scrie presa română.

Unii dintre credincioși credeau că preotul stareț Ignatie Bocicorec, de la Mănăstirea Ortodoxă Ucraineană ”Sf. Ioan Botezătorul” din Ruscova, este bolnav și că s-a retras în rugăciune. Doar că adevărul era altul. Fața bisericească căzuse de fapt în patima poftelor trupești și a decis să se însoare cu aleasa inimii sale.

Mai multe fotografii de la nunta starețului, proaspăt tuns, frezat și ras, au apărut pe internet. Cu buchetul miresei în mînă, starețul preot a pășit zîmbitor la propria sa nuntă. În alte imagini, acesta apare dansînd alături de mireasa sa.

Fotografiile postate au creat un adevărat șoc în rîndul enoriașilor de pe Valea Ruscovei. Sătenilor nu le venea să creadă cum este posibil așa ceva. Toți știau că starețul unei mănăstiri nu putea să se căsătorească, depusese un jurămînt în fața lui Dumnezeu. Vicariatul Ortodox Ucrainean din România (unitate administrativă-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni) a avut o reacție, susținînd că este în curs o anchetă, iar măsurile vor fi luate de către comisia de disciplină a Patriarhiei.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Românie, Vasile Bănescu, recunoaște că dacă se dovedește a fi adevărat, monahul își va pierde calitatea de cleric. ”Dacă se dovedește că persoana din fotografii este starețul însuși, putem vorbi deja la trecut despre el. Noi, aici la București, nu știm nimic despre această situație. Ceea ce vă pot spune concret este: un monah NU poate primi niciodată o binecuvîntare de ieșire din monahism după depunerea voturilor monahale. Dacă alege să o facă totuși, pierde calitatea de cleric și monah definitiv, devenind un simplu mirean”.