PAVEL CEBANU: ”STARTUL ECHIPEI NAŢIONALE LA CAMPIONATUL EUROPEAN VA FI FOARTE DIFICIL”

Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES de către preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Cebanu.

Întrebare: Peste cîteva zile va fi dat startul preliminariilor Campionatului European-2016. Care este atmosfera din sînul echipei naţionale, ce gînduri Vă trezeşte actuala ediţie şi ce obiectiv a fost trasat?

Răspuns: Federaţia a îndeplinit toate doleanţele staff-ului tehnic al selecţionatei, condus de Ion Caras, în ce priveşte cantonamentele, meciurile amicale… Personal am rămas satisfăcut de prestaţia jucătorilor în partidele de verificare cu reprezentativele Poloniei, Suediei şi celelalte selecţionate. Practic, cu foarte mici excepţii, toţi candidaţii în lot joacă la echipele unde sînt legitimaţi, fapt ce denotă că se află într-o formă sportivă bună şi insuflă optimism în viitoarele meciuri. Vom avea, însă, din punctul meu de vedere, un start foarte dificil.

Muntenegru ne aşteaptă cu nerăbdare în primul meci programat (8 septembrie) să-şi ia revanşa pentru înfrîngerea usturătoare pe teren propriu din anul trecut. Austria a declarat, fără echivoc, că va lupta pentru calificare şi partida de acasă (9 octombrie) va fi una foarte grea. După aceasta, (12 octombrie) vom juca la Sankt-Petersburg cu Rusia. Nu comentez prea mult. Repet doar că va fi un start extrem de dificil. Referitor la obiectivul trasat. Am stabilit că trebuie să luptăm pentru locul trei în grupă, fapt ce ne-ar permite să sperăm la baraj şi calificarea în premieră în faza finală a Europenelor.

Î: Privind lucrurile printr-o optică optimistă ce aţi dori să mai remarcaţi în contextul celor spuse?

R: Evoluarea echipelor Zimbru şi Sheriff în play-off-ul Ligii Europa este un semn bun. Antrenorul Oleg Kubarev, avînd la dispoziţie un lot modest, fără vedete, a demonstrat ce lucruri frumoase pot fi realizate cu o disciplină şi tactică de joc exemplară. Experienţa acumulată în partidele desfăşurate în acest turneu de jucătorii-membri ai echipei naţionale va fi, cred, de un real folos şi se va răsfrînge pozitiv şi asupra rezultatelor ce vor fi înregistrate la echipa naţională. Modul cum a demarat actuala ediţie a campionatului naţional, lupta strînsă pentru punctele puse în joc, de asemenea, este un fapt îmbucurător.

Î: Referitor la turneul de pe prima scenă a fotbalului autohton există, însă, la sigur, şi aspecte ce Vă deranjează….

R: Evident că l-aş dori mai competitiv, atractiv, tensionant, pentru că concurenţa sănătoasă, în spiritul sportivităţii este pîrghia principală a succesului. Însă, pentru aceasta trebuie ca toate echipele să aibă, în primul rînd, o infrastructură minimă necesară. Cu regret, la capitolul respectiv satisfac cerinţele timpului doar Sheriff şi Zimbru. Schimbări spre bine au intervenit la Dacia, Milsami. În rest, participantele se ciocnesc cu probleme, dificultăţi, atunci cînd ne referim la stadioanele proprii, baza materială şi, ca urmare, şi evoluţiile lor sînt mai modeste, neconvingătoare.

Î: Cînd planifică Federaţia să dea în folosinţă arena polivalentă de la Ciorescu unde se va juca, în afară de fotbal, conform tuturor rigorilor internaţionale de disputare, şi baschet, volei, handbal…?

R: Intenţionăm să inaugurăm acest complex în noiembrie curent. Acolo, într-adevăr, vor fi create toate condiţiile de desfăşurare a antrenamentelor, meciurilor internaţionale şi a diferitor manifestări cu caracter cultural-sportiv. Am investit mult în această arenă şi sperăm să vedem roadele muncii depuse. Aş dori ca acest complex să înregistreze acelaşi randament al activităţilor, ca şi la Centrul de pregătire a loturilor naţionale de la Vadul lui Vodă.

Î: Se vorbeşte cu multă speranţă că ar putea să se producă pe viitor un reviriment spectaculos şi odată cu crearea Academiei de Fotbal a Federaţiei….

R: Dacă forţam puţin nota, Academia ar fi fost deja inaugurată la Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv, fiindcă am găsit toată înţelegerea şi susţinerea la acest subiect din partea Ministerului Educaţiei, dar şi a directorului acestui Liceu, dl. Ion Robu. Eu, însă, am învăţat să măsor de şapte ori pentru a tăia o dată şi deprinderea aceasta m-a determinat să nu mă grăbesc, ci să mai aştept puţin. Asta pentru că exista riscul "de a pune căruţa înaintea cailor". Am încercat să evit acest risc şi am decis ca Academia să-şi înceapă activitatea la nivelul turaţiilor maxime, începînd cu 1 septembrie 2015. Am toată încrederea că activitatea desfăşurată în această instituţie va constitui un factor important în dezvoltarea fotbalului moldovenesc.

Sursa: Moldpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31