Partidele italiene de centru-dreapta il sustin pe Silvio Berlusconi ca urmatorul Presedinte al Italiei

Partidele italiene de centru-dreapta au confirmat că doresc ca Silvio Berlusconi să fie următorul Preşedinte al Italiei şi au declarat, într-un comunicat comun, că vor căuta un sprijin larg pentru el în Parlament, transmite Reuters.

”Liderii coaliţiei au convenit că Silvio Berlusconi este persoana potrivită pentru a ocupa această funcţie înaltă în aceste momente dificile”, au declarat şefii de centru-dreapta, în urma unei întîlniri la vila lui Berlusconi la Roma.

Partidul Democrat (PD) de centru-stînga din Italia, care a exclus categoric să-l susţină pe Berlusconi în funcţia de şef al statului, a declarat că este ”dezamăgit şi îngrijorat” de decizie.

Procesul de votare pentru peste 1.000 de parlamentari şi delegaţi regionali începe pe 24 Ianuarie, fiind posibil ca Berlusconi să îl împiedice pe prim-ministrul Mario Draghi să obţină prestigiosul post.

Nici unul dintre cele două blocuri principale nu are suficient sprijin pentru a impune un candidat la funcţia de şef al statului, iar PD a cerut tuturor partidelor să încerce să creeze un consens în jurul unei figuri care nu este la fel de dezbinătoare precum Berlusconi, în vîrstă de 85 de ani.

Mişcarea 5 Stele, anti-sistem, care are cel mai mare număr de parlamentari, a reiterat că nu l-ar putea sprijini niciodată pe Berlusconi, care a fost condamnat pentru fraudă fiscală şi se confruntă în continuare cu un proces legat de petrecerile sale sexuale ”bunga bunga”.

”Astăzi este necesar să lăsăm deoparte apartenenţa la partid, toate forţele politice trebuie să conveargă către o figură care să reprezinte italienii şi ţara”, a spus vicepreşedintele 5-Stele, Mario Turco.

Blocul de centru-dreapta include Liga, Fraţii Italiei şi Forza Italia a lui Berlusconi.

Deşi nu există candidaţi oficiali la alegerile prezidenţiale, Berlusconi a militat neobosit în culise pentru a-i convinge pe parlamentari să-l voteze şi şi-a mobilizat imperiul media în spatele candidaturii sale.