PARLAMENTUL EUROPEAN: FINANTARE DE 1 MILIARD DE EURO PENTRU INITIATIVA PENTRU TINERI

Parlamentul European a aprobat miercuri, în cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, o finanţare de un miliard de euro pentru 2015, care să ajute statele membre să ofere sprijin în găsirea unui loc de muncă unui număr de pînă la 650 000 de tineri din 20 de ţări, printre care şi România, informează un comunicat postat pe site-ul PE.

Finanţarea va veni ca urmare a modificării regulilor Fondului Social European (FSE) şi se adaugă banilor din acest Fond în cele 20 de state care au regiuni unde şomajul în rîndul tinerilor este mai mare de 25%.

Propunerea Comisiei Europene (CE) în acest sens a fost aprobată fără amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 31 de abţineri.

"Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, iar Europa apasă acceleraţia pentru a ajuta la reducerea şomajului în rîndul tinerilor. Provocarea era de a obţine un acord solid, susţinut puternic, într-un timp record. Ceea ce arată că atunci cînd sîntem hotărîţi, Europa are rezultate', a spus raportoarea franceză Elisabeth Morin-Chartier, din grupul PPE.

Numărul tinerilor cu vîrsta între 15 şi 25 de ani care nu au un loc de muncă sau nu se află într-un program de educaţie sau formare profesională creşte alarmant, notează comunicatul citat, mai ales în statele membre care au cele mai multe dificultăţi în a cofinanţa fondurile UE pentru programe, motiv pentru care fondurile de finanţare pentru perioada de început sînt de o importanţă deosebită.

Fondurile pentru Iniţiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sînt de 3,2 miliarde de euro, urmînd a fi completate cu cel puţin 3,2 miliarde de euro din alocările FSE pentru fiecare stat membru. Pînă în februarie anul acesta, CE a aprobat 28 din cele 34 de programe operaţionale ale Iniţiativei, toate fiind eligibile pentru pînă la o treime din alocările lor de îndată ce regulile modificate vor intra în vigoare.

Finanţarea de 1 miliard de euro disponibilă pentru acest an va creşte contribuţia UE la costurile proiectului de la 1-1,5%, la 30% în 2015. Aceştia nu sînt însă bani noi, pentru că fondurile fuseseră deja rezervate pentru această Iniţiativă, se mai menţionează în comunicatul citat.

Ţările care vor beneficia de Iniţiativa pentru Tineri sînt dintre ultimele state aderate, precum Bulgaria, România şi Croaţia, state dintre cele mai vechi în UE, precum Italia, Franţa şi Marea Britanie, sau statele lovite cel mai puternic de criză, ca Grecia, Cipru şi Spania.

Sursa: Agerpres