PARINTII AR PUTEA PARTAJA CONCEDIUL DE INGRIJIRE A COPILULUI
Regulile privind concediul de îngrijire a copilului nu se schimbă, iar retorica opoziției potrivit căreia această perioadă ar putea fi redusă, este una falsă. Asigurările sînt date de președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit deputatului, singurul lucru care ar putea fi schimbat în legislație cu privire la concediul de îngrijire a copilului este faptul că perioadă de 3 ani poate fi partajată între părinți la discreția celor doi, pentru a le oferi flexibilitatea de a se întoarce în cîmpul muncii atunci cînd își doresc. De cealaltă parte, opoziția spune că guvernarea ar intenționa reducerea concediului de îngrijire a copilului, notează IPN.
Nu există premise pentru a schimba legislația și a reduce perioada concediului de îngrijire a copilului. O spune deputatul PAS, Dan Perciun, potrivit căruia regulile protecției sociale în cazul nașterii unui copil rămîn aceleași.
„Nu avem nicio intenție de a schimba modalitatea în care funcționează concediul de îngrijire a copilului. Fie îți iei un concediu de îngrijire cu 30% din salariul pe ultimele 12 luni sau pe 2,2 ani de zile, dar cu o îndemnizație mai mare. Totul rămîne așa cum a fost. Singurul lucru pe care vrem să-l facem este să venim cu un proiect care să-i permită atît mamei, cît și tatălui să partajeze acest concediu, adică din 3 ani, un an poate sta tata și 2 ani mama. Vrem să permitem mamelor care ies mai devreme la lucru, să beneficieze de o îndemnizație mai mare”, a spus Dan Perciun în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.
De cealaltă parte, opoziția parlamentară insistă pe proiectul privind capitalul familial. Potrivit inițiativei PSRM, odată cu aprobarea unui astfel de proiect, statul ar urma să aloce trei salarii medii la nașterea primului copil, cinci salarii medii pentru nașterea celui de al doilea copil, iar pentru al treilea micuț - șapte salarii medii. Documentul mai prevede și stabilirea unei alocații lunare de 150 de lei pentru fiecare copil. Proiectul însă nu este agreat de guvernare, spune opoziția.
„Formațiunea noastră a înaintat proiectul privind capitalul familial și Guvernul a oferit acestui proiect aviz negativ. În nota informativă a acestui aviz era menționat că în Republica Moldova avem o perioadă îndelungată a concediului de îngrijire a copilului și acest lucru nu influențează pozitiv asupra natalității”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco.
În prezent, pentru copiii născuți începînd cu 1 ianuarie 2022, mamele beneficiază de indemnizație unică la nașterea copilului în cuantum de 10068 lei.
Sursa: IPN