PARIAŢI PE UE!

Cu ce ajută Europa Republica Moldova şi ce ne oferă Rusia?

În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a reprezentat principalul donator extern al Republicii Moldova, aprobînd pentru ţara noastră finanţări de peste 696 milioane de euro, destinate modernizării infrastructurii rutiere, educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi altor domenii. Este concluzia unei ample analize publicate în numărul din August al Buletinului informativ „Obiectiv European”, editat de Asociaţia Presei Independente, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, datele publicate de Cancelaria de Stat a Federaţiei Ruse demonstrează că „partenerii noştri strategici” au acordat Republicii Moldova doar ajutoare umanitare în caz de secetă sau inundaţii.

Dincolo de statisticile seci, beneficiile „reaşezării” Moldovei pe harta Europei încep să se vadă la tot pasul.

„Hailaţară” – promovarea destinaţiilor turistice neexplorate din Republica Moldova

În 2013, Alexei Guţaga a obţinut finanţare din partea UE pentru lansarea proiectului „Hailaţară”, prima platformă de „turism rural autentic” din ţara noastră, co-finanţată prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Hailaţară” oferă turiştilor posibilitatea de a se caza (contra cost) în casele sătenilor, într-o reţea de peste 200 de locuinţe situate în aproximativ 50 de localităţi din întreaga ţară, cu scopul de a dărui o experienţă autentică de interacţiune cu comunitatea locală şi de a aduce un impact pozitiv în dezvoltarea satelor din Republica Moldova.

„Dorim să demonstrăm mai întîi cetăţenilor noştri, iar apoi şi lumii întregi că satele Republicii Moldova abundă în peisaje rurale pitoreşti şi atracţii turistice autentice, gata să fie descoperite”, a afirmat Alexei Guţaga. „Hailaţară” a lansat recent campania #VisitMoldova, care are ca scop promovarea turismului în Republica Moldova, ţară declarată în 2014 drept „cea mai neexplorată destinaţie turistică din Europa” de către „Lonely Planet”, cea mai mare editură de ghiduri turistice din lume.

Timp de 10 săptămîni, pe site-ul hailatara.md/visitmoldova, vor fi prezentate zece destinaţii turistice autentice cel mai puţin explorate. Campania vine în completarea spotului turistic „Visit Moldova”, lansat pe 4 August de Agenţia Naţională pentru Turism, pentru a valorifica, potrivit unui comunicat de presă al proiectului, „cele mai frumoase atracţii turistice necunoscute ale ţării”.

„Nişte europeni <ciudaţi> schimbă la faţă un sat din Republica Moldova”

Suplimentul „Obiectiv European” din luna August prezintă, de asemenea, povestea soţilor Tatiana şi Thierry Ernst. Ea moldoveancă, el francez, iar în 2002 au înfiinţat Asociaţia „Vent d’Est” („Vîntul Estului”), cu scopul de a sprijini copiii orfani sau pe cei din familiile defavorizate din ţara noastră. În 2006, vizitînd o rudă îndepărtată din satul Horodişte, Rezina, au descoperit că vechea şcoală era într-o stare deplorabilă, iar localnicii – „împrăştiaţi prin toată lumea”. Au revenit în Horodişte după ce şi-au vîndut restaurantul pe care îl aveau în Lyon şi au ales să acorde satului „o a doua viaţă”.

Începînd cu acel moment, familia Ernst a atras fonduri pentru cumpărarea şi reabilitarea şcolii, iar în 2011 au primit „un camion cu ajutoare din Franţa – cărţi, jucării şi hăinuţe pentru copiii din Horodişte şi din Slobozia-Horodişte”.

Numărul voluntarilor din Franţa şi Belgia a crescut în fiecare an, tinerii fiind încîntaţi de „locurile frumoase, de mîncare şi de experienţa pe care o obţin”, dar şi de ajutorul pe care îl dau sătenilor la renovarea caselor şi a punctelor de atracţie din sat.

Implicarea localnicilor este cel mai mare avantaj al proiectelor sociale, în cazul de faţă activitatea realizîndu-se cu ajutorul a peste jumătate din horodişteni, care cazează turiştii şi le vînd produse proprii (brînză, carne, fructe proaspete). „Fiecare poate avea un venit propriu”, a declarat Ana, o angajată a proiectului.

Cîte localităţi au fost renovate pe banii Federaţiei Ruse? Cîte grădiniţe şi şcoli au fost reparate din banii lor? Cîte idei de promovare internaţională a Republicii Moldova au susţinut „partenerii” noştri estici, care ne lovesc cu sancţiuni peste sancţiuni?

Moldova Suverană