PARIAŢI PE UE!

În 2012, din Rusia, a ieşit ilegal suma de 49 de miliarde de dolari

Haideţi să aflăm şi mai mult din adevărul care ne-a fost ascuns pîna acum referitor la situaţia degradantă dezastruos în care se află Federaţia Rusă sub domnia lui Putin. În paralel, să vedem şi ce ne oferă Uniunea Europeană ca alternativă. Numai cunoscînd cele două realităţi putem să ne pronunţăm în favoarea uneia dintre acestea.

În Federaţia Rusă, girantul Uniunii Vamale, realitatea cotidiană este asemănătoare cu cea din ajunul Jocurilor Olimpice de la Soci, cînd în faţă era vopsit gardul, dar înăuntru era leopardul. Presa rusă evidenţia fastul şi perfecţiunea organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă, ignorînd cu desăvîrşire deciziile aberante şi măsurile drastice care au stat în spatele pregătirii acestui eveniment. Autorităţile ruse au ţinut ascuns faptul că pentru construcţia sălilor opulente în care s-au desfăşurat probele de patinaj sau hockey, ca de altfel pentru întreaga infrastructură, preţul a fost unul imens, depăşind valoarea sa financiară.

Este vorba despre distrugerea unui întreg ecosistem, dar şi a traiului localnicilor. Deşi existau deja spaţii potrivite pentru desfăşurarea evenimentului, Putin a decis să construiască de la zero un sat de vacanţă, defrişînd păduri, omorînd animale, operînd exproprieri masive. Zeci de oameni au ajuns să trăiască în garaje, după ce casele în care stăteau au fost demolate pentru a face loc complexului olimpic. Dincolo de aceste aspecte, este de-a dreptul aberantă decizia lui Putin de a organiza Jocurile Olimpice de Iarna într-o staţiune în care este zăpadă doar 20 de zile pe an.

Aceasta este de fapt realitatea şi ea a fost ascunsă de Kremlin, la fel cum sînt multe altele. 

De exemplu, cîţi dintre noi ştiu că fenomenul spălării de bani în Federaţia Rusă este unul de proporţii uriaşe? Foarte puţini, pentru că aparatul de propagandă al Kremlinului ne prezintă o realitate distorsionată, ne arata doar ceea ce este în avantajul său ca să cunoaştem. Cîţi dintre noi am mai crede că Rusia este Raiul de pe pămînt, aşa cum încearcă Moscova să-şi prezinte ţara în fiecare zi la televizor sau prin ziare ale căror articole au fost atent scrise după indicaţiile date de sus, de la Kremlin?

În Federaţia Rusă, legile sînt doar pentru peştii mici – oficialii ruşi beneficiază de pe urma fenomenului spălării banilor 

Revenind la fenomenul spălării banilor, conform Raportului Departamentului de Stat al SUA privind Strategia Internaţională de Control a Narcoticelor, Banca Centrală a Rusiei a estimat că, în 2012, din Rusia, a ieşit ilegal suma de 49 de miliarde de dolari, din care 35 miliarde de dolari au făcut obiectul unor “tranzacţii fictive”, care au inclus: plata narcoticelor, mita către oficialii guvernamentali şi evaziunea fiscală. În Federaţia Rusă, legile sînt doar pentru peştii mici – oficialii ruşi beneficiază de pe urma fenomenului spălării banilor 

Documentul menţionează că, deşi Rusia a înregistrat un progres în îmbunătăţirea legislaţiei dedicate contracarării spălării de bani, nivelul ridicat de extindere a fenomenului în ţară constituie un obstacol important pentru dezvoltarea sectorului financiar.

Principalele probleme din Federaţia Rusă care au facilitat activităţile de spălare de bani au vizat corupţia oficialilor, menţinerea Rusiei ca centru de tranzit şi destinaţie pentru traficanţii de narcotice şi infracţiunile cibernetice. 

Sub pavăza liderului de la Kremlin orice este permis

Într-o analiză a agenţiei „Bloomberg”, realizată în cursul lunii Mai a acestui an, s-a consemnat că cele mai mari companii ruseşti, precum „Rosneft”, „Gazprom”, „Lukoil” şi „Gunvor Group” Ltd Geneva, conduse inclusiv de oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, au transferat zeci de miliarde de active corporatiste în Olanda, Luxemburg, Cipru, Elveţia şi Irlanda, în scopul evitării impozitării. O parte din acestea se află pe lista neagră a societăţilor sancţionate de către SUA. Aşadar, cum ar putea să fie stîrpit acest fenomen din moment ce însuşi preşedintele Putin protejează infractorii?

În Uniunea Europeană, oficialii de rang înalt plătesc cu închisoarea 

În Uniunea Europeana, preocuparea pentru combaterea crimei organizate, corupţiei şi spălării de bani a fost constantă. Dincolo de măsurile luate de fiecare stat membru al UE, la nivelul instituţiilor europene, au fost adoptate mai multe directive pentru prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor, a fost elaborat un plan de acţiune pentru perioada 2014-2019, în cadrul căruia confiscarea bunurilor financiare ale reţelelor de crimă organizată şi tăierea surselor lor de venit sînt primele pe listă.

Un lucru foarte important este acela că a fost înfiinţat „Europol”, organ de aplicare a legislaţiei UE. Aproape 800 de angajaţi la sediul „Europol” din Haga, Olanda, lucrează îndeaproape cu agenţiile de aplicare a legii din 28 de state membre ale UE şi în alte state partenere din afara UE, cum ar fi Australia, Canada, SUA şi Norvegia. 

Agenţia utilizează capacităţile sale de informare unice şi expertiza personalului sau pentru a identifica şi urmări reţelele criminale şi teroriste cele mai periculoase din Europa. Autorităţile de aplicare a legii din UE se bazează pe această muncă de intelligence şi pe serviciile Centrului de coordonare operaţională a „Europol”, pentru a efectua peste 18.000 de investigaţii transfrontaliere în fiecare an.

Toate acestea au dus la distrugerea mai multor reţele criminale şi teroriste, la arestarea a mii de criminali periculoşi, la recuperarea de milioane de euro din venituri ilegale, precum şi la salvarea a sute de victime, inclusiv copii traficaţi pentru exploatare sexuală. De asemenea, „Europol” acţionează ca un important centru de expertiză în domenii-cheie de activitate de aplicare a legii şi ca un centru european de informaţii strategice privind criminalitatea organizată.

Seriozitatea cu care statele membre ale UE abordează problematica infracţiunilor financiare, a corupţiei, a luării şi dării de mită reiese din datele statistice privind sutele de oficiali de rang înalt arestaţi pentru astfel de infracţiuni. 

Numai în România, despre care încă se spune că are nevoie de reforme în Justiţie, au fost arestaţi demnitari aflaţi la vîrful structurilor de putere (premier, miniştri, parlamentari, primari etc.) şi potenţi oameni de afaceri. 

În Franţa, însuşi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă.

Aceasta este realitatea din Uniunea Europeană – legea nu iartă pe nimeni!

Moldova Suverană

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39