PARIAŢI PE UE
Minciuni şi adevăruri despre integrarea noastră europeană
A mai rămas foarte puţin timp pînă la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Probabil încercînd să compenseze deficitul de informaţie cu privire la ceea ce presupune acest Acord şi, mai ales, pentru a contracara informaţiile false care au fost promovate în ultima perioadă de adversarii parcursului european al Republicii Moldova, Guvernul de la Chişinău a postat pe site-ul oficial două materiale cu privire la cele mai răspîndite minciuni despre Zona de Liber Schimb şi despre Acordul de Asociere.
Iniţiativa, deşi întîrziată, este lăudabilă, pentru că, în momentul de faţă, există încă percepţii greşite asupra implicaţiilor apropierii Republicii Moldova de UE.
În articolul de faţă, vă vom aduce în atenţie răspunsul oficial cu privire la neadevărurile despre Zona de Liber Schimb, urmînd ca mîine să vă redăm observaţiile legate de Acordul de Asociere.
10 cele mai răspîndite minciuni despre Zona de Liber Schimb
- Minciună: Fostele ţări socialiste, care au aderat la UE, au avut de pierdut.
Adevăr: Toate ţările care au avut relaţii economice strînse cu UE după 1990 au avut de cîştigat. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, ele şi-au dezvoltat economia, infrastructura, agricultura, sistemul medical şi cel de educaţie. Astăzi, în oricare dintre ţările UE, nivelul de trai este de cîteva ori mai mare decît în Moldova sau în Uniunea Vamală. Bunăoară, în Croaţia, cea mai „tînără membra a UE”, din 1 Iulie 2013, PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru anul 2014 este de 18.314 dolari.
- Minciună: Se vor scumpi produsele alimentare şi medicamentele.
Adevăr: Preţurile, mereu, depind de costurile de producţie şi de taxele de import. O dată cu instituirea Zonei de Liber Schimb dintre Moldova şi UE, respectiv o dată cu intensificarea concurenţei şi cu eliminarea graduală a tarifelor vamale, preţurile vor scădea. Consumatorul moldovean merită preţuri mai mici şi calitate mai bună, lucru posibil numai atunci cînd există o diversitate de producători şi de produse.
- Minciună: UE va transforma mii de agricultori în şomeri.
Adevăr: În politicile agricole ale UE, la fel ca şi în Acordul de Asociere, nu există o limită numerică pentru cei care pot munci în domeniul agricol. Scăderea continuă a numărului de angajaţi în agricultură, în Europa, s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului şi, în plus, aceasta depinde de strategiile şi de obiectivele fiecărei ţări.
- Minciună: Moldovenii nu vor mai putea intra liber şi nici munci în Rusia.
Adevăr: Republica Moldova nu trebuie să aleagă între Europa şi Rusia. Drumul european al Moldovei înseamnă modernizarea şi dezvoltarea ţării, nu geopolitică. Noi ţinem la relaţiile noastre cu Rusia, iar Acordul de Asociere nu ne obligă să ieşim din CSI ori să denunţăm relaţiile economice, umane şi culturale cu ţările CSI. Moldova nu intenţionează să înăsprească regimul de intrare pe teritoriul său pentru cetăţenii ruşi, deci nu există nici o premisă obiectivă ca Rusia să facă acelaşi lucru.
- Minciună: Europa, de la noi, are nevoie doar de braţe de muncă ieftine.
Adevăr: Orice ţară are nevoie de investiţii, iar semnarea Acordului va determina o schimbare a atitudinii investitorilor şi a pieţelor internaţionale faţă de Moldova. Faptul că noile întreprinderi vor solicita braţe de muncă autohtone înseamnă că oamenii nu vor mai trebui să plece în alte ţări pentru a-şi cîştiga bucata de pîine.
- Minciună: În Uniunea Vamală, vom avea gaze mai ieftine.
Adevăr: Preţul la gaze nu este stabilit de Uniunea Vamală, ci de Federaţia Rusă. Şi chiar dacă o astfel de reducere va exista, nu avem nici o garanţie privind durata acestor subvenţii, ceea ne va face şi mai dependenţi de Rusia în domeniul energic. În plus, preţul intern la gaze în Rusia creşte - la sfîrşitul lui 2013, Ministerul rus al Economiei vorbea despre necesitatea de a ajusta preţul la gaze pe intern, în Rusia, la nivelul de 72% din preţul mediu european. Între timp, se aşteaptă o diminuare a preţurilor la energie în Europa, generată de dezvoltarea surselor neconvenţionale.
- Minciună: Vom deveni o colonie pentru mărfurile europene.
Adevăr: Din punct de vedere economic, Acordul de Asociere este mai avantajos pentru Moldova, decît pentru Europa. UE are 28 de ţari, o populaţie de peste 500 de milioane de oameni, al căror venit mediu anual este de circa 39.000 dolari – piaţa Republici Moldova este de vreo 120 de ori mai mică. În plus, Moldova deja este foarte integrată în spaţiul economic european. În 2012, din volumul total al comerţului extern al ţării noastre, 52% din exporturi au mers spre UE, iar spre Rusia - 11,8%. Din regiunea transnistreana, în 2012, circa 45% din exporturi au mers către UE. Deja din 1 Ianuarie 2014, vinurile moldoveneşti au primit undă verde în Europa.
- Minciună: Spre deosebire de Zona de Liber Schimb, aderarea la Uniunea Vamală ne va uşura viaţa.
Adevăr: Asocierea cu UE va stimula economia; va crea premise pentru apariţia a mai multe locuri de munca şi mai bine plătite; va majora comerţul cu UE cu 15-16% şi va face Moldova mai atractiva pentru investitori, iar concurenţa va genera preţuri mai mici. Aderarea la Uniunea Vamală va avea un efect invers, şi anume creşterea preţurilor pentru mai multe categorii de mărfuri. În Uniunea Vamală, vom fi obligaţi să majorăm taxele de import pentru mărfurile importate din UE, China şi Turcia. În cazul dat, preţurile ar putea creşte de la 2% pentru băuturile alcoolice şi non-alcoolice şi pîna la 13% pentru îmbrăcăminte. Sigur că automobilele LADA nu se vor scumpi pentru noi, însă preţul la cele de import va sălta cu mult.
- Minciună: Vor apărea probleme cu partenerii comerciali tradiţionali.
Adevăr: Zona de Liber Schimb cu UE nu va crea obstacole pentru comerţul sau activitatea investiţională cu Rusia şi alte ţări din CSI. Ţara noastră participa deja în Zona de Liber Schimb a CSI, iar cele 28 de ţări ale Uniunii Europene au cu Rusia o relaţie dinamică şi consolidată, guvernată de regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, al cărei membră este şi Moldova. Fiecare stat asociat la UE este liber să continue realizarea propriei politici comerciale independente. Apropo, şi Uniunea Europeană are o varietate de acorduri economice de liber schimb cu partenerii săi.
- Minciună: Deschiderea pieţelor noastre va afecta sectorul agricol.
Adevăr: Unele taxe de import din partea Moldovei vor fi diminuate, dar cele mai sensibile sectoare – cum ar fi carnea de pasăre şi cea de porc, producţia zahărului şi cea de lactate – vor fi protejate. Pentru acestea, negociatorii Acordului au obţinut perioade de tranziţie între trei şi zece ani. Astfel, producătorii vor avea timp pentru a se adapta la noile condiţii tehnologice şi concurenţiale. De asemenea, Moldova a negociat mecanisme de protecţie, în caz de importuri foarte ridicate ce ar ameninţa un sector economic – o premieră într-un acord de acest gen – şi o clauză de salvgardare ce prevede reintroducerea taxelor vamale pe o perioadă limitată pentru importuri sensibile. Acest fapt dovedeşte că, pentru UE, instituirea Zonei de Liber Schimb este un instrument prin care să susţină dezvoltarea economică a Moldovei.
Moldova Suverană