Parcursul agresiunii rusești în Ucraina a fost deturnat decisiv de trei arme

Cînd preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis forţele în Ucraina în urmă cu un an, majoritatea observatorilor se aştepta la o victorie rapidă a invadatorilor. Acele predicţii timpurii ale succesului rusesc nu s-au materializat, ca urmare a ceea ce experţii citează ca fiind o varietate de factori, inclusiv moral mai ridicat şi tactici militare superioare din partea ucraineană, dar şi – în mod crucial – furnizarea de armament occidental, scrie CNN, scrie news.ro.

În timp ce recent s-a vorbit despre potenţialul tancurilor de luptă occidentale sau cel al sistemelor de apărare aeriană Patriot de a influenţa rezultatul războiului, acestea încă nu au fost folosite în luptă în Ucraina.

Dar există şi alte arme care au ajutat deja la schimbarea cursului războiului. Iată trei dintre cele pe care ucrainenii le-au folosit cu efecte devastatoare, conform CNN.

JAVELIN

Chiar la începutul războiului, luptătorii de ambele părţi se aşteptau ca  blindate ruseşti în coloane să înceapă să intre în Capitala ucraineană Kiev în cîteva zile.

Ucrainenii aveau nevoie de ceva care să poată stagna acel atac şi l-au găsit sub forma Javelinului, o rachetă antitanc dirijată din umăr, care poate fi manevrată de o singură persoană.

O parte a atracţiei sale constă în uşurinţa sa de utilizare, aşa cum explică producătorul Lockheed Martin, care a dezvoltat racheta împreună cu Raytheon: ”Pentru a trage, artileristul plasează un cursor peste ţinta selectată. Unitatea de lansare de comandă Javelin trimite apoi un semnal de blocare înainte de lansare către rachetă”.

Javelinul este o armă de tipul „trage şi uită”. De îndată ce operatorul său efectuează împuşcătura, acesta poate alerga să se adăpostească în timp ce racheta îşi găseşte drumul către ţintă.

Acest lucru a fost deosebit de important în primele zile ale războiului, deoarece ruşii aveau tendinţa de a rămîne în coloane atunci cînd încercau să intre în zonele urbane. Un operator de Javelin ar putea trage dintr-o clădire sau din spatele unui copac şi să dispară înainte ca ruşii să poată riposta.

Javelinul este, de asemenea, bun la ţintirea punctului slab al tancurilor ruseşti – suprafeţele lor orizontale – deoarece traiectoria sa după lansare este curbată iar apoi cade asupra ţintei de sus, potrivit Lockheed Martin.

Într-adevăr, impactul lui Javelin a fost atît de mare încît, la două luni şi jumătate de la începutul războiului, Preşedintele american Joe Biden a vizitat uzina din Alabama, unde a lăudat munca pentru ajutorul acordat în apărarea Ucrainei.

„Faceţi o diferenţă gigantică pentru aceşti oameni care nu au arme şi care se află sub o presiune atît de mare”, a spus Biden la acea vreme.

Mai există un alt avantaj pentru rachetele Javelin, deosebit de relevant la începutul războiului: erau acceptabile din punct de vedere politic.

„Costul redus şi utilizarea lor defensivă le fac mai uşor de furnizat din punct de vedere politic de către alte ţări”, a scris Michael Armstrong, profesor asociat la Universitatea Brock din Ontario. ”În contrast, Guvernele nu sunt de acord cu privire la trimiterea de arme ofensive mai scumpe, cum ar fi avioanele de război”.

HIMARS

Numele complet este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142. Este „un sistem de arme de lovire cu precizie pe roţi, cu spectru complet, de luptă, pentru orice tip vreme, 24/7, letal şi receptiv”, spune Armata SUA.

HIMARS este un camion de 5 tone care poartă un pod ce poate lansa şase rachete aproape simultan, trimiţîndu-şi focoasele explozive cu mult dincolo de liniile frontale ale cîmpului de luptă şi apoi îşi schimbă rapid poziţiile pentru a evita un contraatac.

„Dacă Javelin a fost arma emblematică a fazelor timpurii ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare”, a scris Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de Securitate Internaţională la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, în Ianuarie.

HIMARS trage muniţii numite Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care au o rază de acţiune de la 70 la 80 de kilometri. Şi sistemele lor de ghidare GPS le fac extrem de precise, la aproximativ 10 metri de ţinta vizată.

În Iulie anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov a declarat că a asistat la o lovitură HIMARS asupra unei baze ruseşti de pe aeroportul Herson, pe teritoriul pe care forţele Moscovei l-au ocupat la acea vreme.

„Am fost impresionat de faptul că întregul pachet, cinci sau şase rachete, a aterizat practic pe un bănuţ”, a scris el.

HIMARS a avut două efecte cheie, a scris Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor de Apărare din Israel, pentru US Marine Corps University Press.

Loviturile i-au forţat pe „ruşii să-şi mute depozitele de muniţii mai în spate, reducînd astfel puterea de foc disponibilă a artileriei ruse în apropierea liniilor frontului şi făcînd sprijinul logistic mai dificil”, a scris Henkin.

Iar folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte precum poduri a perturbat eforturile ruseşti de aprovizionare, a spus el.

Sistemul HIMARS este fabricat şi brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.

DRONA BAYRAKTAR TB2

Drona proiectată în Turcia a devenit unul dintre cele mai cunoscute vehicule aeriene fără pilot (UAV) din lume datorită utilizării sale în războiul din Ucraina.

Este relativ ieftină, realizată cu piese de vînzare, are un pumn letal şi îşi înregistrează omorurile pe video.

Acele videoclipuri au arătat că scoate armura rusească, artileria şi liniile de aprovizionare cu rachetele, rachetele ghidate cu laser şi bombele inteligente pe care le poartă.

„Videoclipurile virale ale TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok”, a scris Aaron Stein, un membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, pe site-ul web al Consiliului Atlantic.

Bayraktar TB2 nu era o „armă magică”, dar a fost „destul de bună”, a scris el.

El a citat drept puncte slabe lipsa de viteză şi vulnerabilitatea la apărarea antiaeriană. Statisticile cîmpului de luptă par să confirme acest lucru. Şaptesprezece dintre cele 40 pînă la 50 de TB2 pe care le-a primit Ucraina au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informaţii Oryx open source.

Dar Stein spune că numărul de pierderi este compensat de costul scăzut al dronei, ceea ce înseamnă că pot fi înlocuite relativ uşor.

Într-adevăr, un plan de a înfiinţa o linie de asamblare pentru drone în Ucraina era în lucru chiar înainte de război. Şi utilizarea dronelor a salvat viaţa piloţilor ucraineni care ar fi trebuit să îndeplinească misiunile.

Rapoarte recente din Ucraina indică că TB2 ar putea juca un rol mai mic pe măsură ce forţele ruse îşi dau seama cum să-l combată, totuşi fanii săi spun că a avut rezultate cînd poziţia Ucrainei era precară.

Videoclipurile sale cu victimele ruseşti au fost „un mare ajutor pentru creşterea moralului”, a declarat, pentru CNN, Samuel Bendett, de la Centrul de Analize Navale de Studii asupra Rusiei (CNAS).

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40