Papa Francisc a vorbit despre o posibila abdicare: „Schimbarea unui Papa nu este o catastrofa”

Papa Francisc a declarat, la întoarcerea din Canada, o călătorie dificilă și lungă, avînd în vedere vîrsta sa înaintată, că ar putea veni o vreme cînd va lua în considerare abdicarea și că va face acest lucru dacă va simți că sănătatea sa îi va pune probleme în exercitarea îndatoririlor sale, relatează BBC.

Suveranul Pontif, în vîrstă de 85 de ani, a subliniat că intenționează să-și continue activitatea și că va fi „ghidat de Dumnezeu” atunci cînd va fi cazul să abdice, dacă va fi cazul.

„Schimbarea unui Papă nu este o catastrofă, nu este tabu”, le-a spus el jurnaliștilor, stînd într-un scaun cu rotile în avionul cu care a călătorit din Canada.

„Ușa (n. red. – abdicării) este deschisă – este o opțiune normală, însă, pînă acum, nu am bătut la acea ușă. Nu am simțit nevoia să mă gîndesc la această posibilitate, dar asta nu înseamnă că peste două zile nu aș putea să încep să mă gîndesc la asta”, a spus Episcopul Romei.

În ultimele luni, Papa Francisc a suferit din cauza unei dureri de genunchi care i-a impactat mobilitatea. Pe parcursul vizitei sale în Canada, șeful Bisericii Catolice a stat aproape permanent în scaunul cu rotile.

El a respins, însă, speculațiile că ar avea probleme mai grave de sănătate.

„Această călătorie a fost intensă. Nu cred că voi putea să călătoresc în același ritm la vîrsta mea și cu limitările impuse de genunchi. Trebuie să mă conserv un pic pentru a continua să servesc Biserica sau să iau în considerare posibilitatea retragerii”, a spus Papa.

Francisc, al cărui predecesor, Benedict al XVI-lea, s-a retras în 2013 din cauza problemelor de sănătate, a spus că intenționează să viziteze Ucraina invadată curînd, însă că va cere sfatul medicilor săi mai întîi.