Pandemia, ca si Tara, e scapata de sub ”control intern”

Neimplicare politică? Ba da! Pe ce lume trăiți?

Mihai CONȚIU

Pînă la învestirea Guvernului Natalia Gavrilița, ne amintim cu toții cu cîtă ”autoritate, pricepere și semidoctism (în raport cu pandemia)” doamna Ala Nemerenco critica, îngrijorată, ”incompetența” doamnei Viorica Dumbrăveanu, fostă ministră și a Sănătății, în gestionarea pandemiei. O critica, se înțelege, cu certitudinea, a priori (înaintea experienței; n. aut.), că îi va ocupa fotoliul curînd ”ca să-i arate dumneaei ce poate”, ceea ce s-a și întîmplat. Acum faceți comparație între ceea ce se întîmpla atunci și ce îndurăm acum! Totodată, în acea vreme, era înfierat, cu ”revoltă proletară”, amestecul politic în gestionarea pandemiei.

Cum să gestionezi actuala situație tragică prin care trece Țara din pricina pandemiei fără implicarea responsabililor politici? Ministra Sănătății nu poate emite legi. Cel mult, poate să le inițieze, dar tot politicienii (Guvernul, Parlamentul și Președinția) sunt cei care le votează și le promulgă. În cele ce urmează, veți înțelege de ce nu pomenesc despre ”responsabilitățile directoare” ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, iar asta și pentru că e ”dependentă” politic-guvernamental.

Limitîndu-ne doar la spațiul european, cea mai mare iresponsabilitate colectivă întîlnim în România și Republica Moldova. Cine-i de vină? În primul rînd, guvernanții! Ei sunt cei care trebuie să se lupte coerent cu dezinformările conspiraționiste, de așa manieră încît să convingă ”turmele de votanți”.

Deocamdată, conspiraționiștii (cei care neagă existența coronavirusului, se opun vaccinării și testărilor) sunt mai puternici, mai convingători decît guvernanții.

Politicienii își amintesc că ”turmele de votanți au convingeri, principii și știu totul” (la fel ca la proteste) doar în campaniile electorale, nu și cînd ajung la Putere și trebuie să gestioneze Țara, inclusiv pe acele ”turme de votanți” ignorante. În acest context, în paralel, conspiraționiștii își adjudecă avantaje electorale, chiar dacă tot pe seama unei manipulări criminale ale aceleiași ”turme de votanți” ignorante.

Actualii guvernanți sunt obligați să ia cele mai drastice măsuri, indiferent cît de impopulare ar fi. Spre deosebire de conspiraționiști, guvernanților trebuie să le pese de viețile oamenilor, să lupte pentru ei, fără să se gîndească dacă vor cîștiga sau nu viitoarele alegeri. Dacă nu au ”curaj electoral”, cu gîndul la ”ziua electorală de mîine”, dacă așa cum se mai invocă, pe alocuri, necesitatea unui procuror general european, atunci de ce guvernanții să nu-l invite ca să gestioneze pandemia pe viceamiralul portughez Henrique de Gouveia e Melou? De ce?

Portugalia este cea mai vaccinată ţară din lume. Recordul Portugaliei este rezultatul cooperării dintre medici, Armată şi oficiali locali. Grupul operativ de vaccinare a fost condus de un ofiţer de Marină, viceamiralul Henrique de Gouveia e Melo, care între timp a devenit erou naţional.

Dacă ar fi existat internetul, sunt sigur că grupările conspiraționiste ar fi luptat și împotriva penicilinei, atunci cînd a fost inventată!

În România, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținînd că vaccinul "nu este asumat de nimeni și sunt atîtea urmări negative". El i-a îndemnat pe oameni "să se adreseze în masă Justiției", privind restrîngerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un "apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere".

În replică, cunoscutul și autoritarul jurnalist român Cristian Tudor Popescu a afirmat că IPS Teodosie ar trebui arestat şi cercetat sub acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor: ”Dacă Biserica Ortodoxă Română, dacă Patriarhia spune că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total şi ferm dezavuat de Biserică, vă întreb: pe cine reprezintă individul acesta? Acest ins de ce nu este el arestat acum şi urmărit penal în stare de reţinere pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit Codului Penal?”

Neimplicare politică? Ba da! Pe ce lume trăiți? În consecință, actualii guvernanți, dacă măcar le pasă de ”oamenii buni” care i-au votat, dacă vor să intre în Istorie, spre binele întregului popor, sunt obligați să legifereze obligativitatea vaccinării tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Cei care se opun, să fie condamnați penal și izolați pe termen nelimitat pentru complicitate la crime împotriva umanității!

În acest colț de rubrică, mai de mult, am scris despre ”tentațiile electorale abuzive” la care pot recurge guvernanții. Acestea, însă, pot fi jocuri de copii în condițiile în care, din pricina celor care se opun vaccinării și neagă pandemia, guvernații conștienți vor fi nevoiți să instaureze o ”dictatură a controlului individual” tocmai din cauza conspiraționiștilor. Doar vaccinarea ne poate salva de necesitatea obiectivă a guvernaților de a institui un control absolut asupra vieților noastre. Personal, timp de trei săptămîni, am putut constata eficiența autocrației din Emiratele Unite Arabe în privința pandemiei. Au devenit, și ei, cetățeni, prin vaccinare, liberi civic, cu firești precauțiuni, așa cum ar trebui să ne dorim să fim și noi.

…Un început de secol și de mileniu nebun!!! Unul în care Corectitudinea Politică neagă valorile divine individuale ori naționale, adevărul istoric și Știința, iar creștinii neagă și ei Știința, convinși fiind că pelerinajele și rugăciunile îi vor salva de moartea dictată de coronavirus, nicidecum medicii!!! Aceasta este cea mai mare corupție cu care trebuie să se lupte guvernanții!

Foto: Viceamiralul Henrique de Gouveia e Melo; captură video