PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU. RENATO USATII (7)

Penalul neinculpat nici acum, oficial, penal

În campania electorală din Toamna lui 2014, Usatîi a participat cu Partidul „Patria”, care fusese înregistrat la 12 Septembrie 2014, al cărui preşedinte era Emilian Ciobu, fost ambasador al Republicii Moldova în România şi fost şef al aparatului prezidenţial în perioada lui Petru Lucinschi. Doar că formaţiunea a fost exclusă din competiție cu două zile înainte de alegeri pe motiv că ar fi folosit bani din afara țării.

Inspectoratul General de Poliţie ar fi probat aducerea, doar în ultimele patru luni, de către Renato Usatîi din Federaţia Rusă a cel puţin 14 milioane de lei. Din această sumă, peste opt milioane ar fi fost utilizate pentru campania electorală şi nu au fost raportate la CEC, au mai constatat anchetatorii. Prin urmare, Partidul „Patria” a întrunit două din condiţiile prevăzute în Codul Electoral pentru care un concurent poate fi exclus din cursă şi anume: utilizarea fondurilor externe şi depăşirea sumei minime de cheltuieli electorale nedeclarate. Magistraţii au satisfăcut şi cererea Poliţiei de a confisca în folosul statului aceste fonduri externe.

De mai multe ori Usatîi a spus că autorităţile vor să-l aresteze, că pe numele său ar exista numeroase dosare penale. În campania electorală din Toamna lui 2014, Usatîi declara că pe numele lui ar exista 16 dosare penale, fără a oferi mai multe detalii. Nici procurorii nu au fost mai expliciți la acest capitol. Potrivit „Ziarului de Gardă”, la acea dată numele lui Usatîi figura în doar trei dosare penale, „în care era bănuit că ar fi amenințat un jurnalist de la un post de televiziune, că ar fi făcut contrabandă, după ce ar fi adus în perioada 2009-2014 în țară peste 6 milioane de lei, pe care i-ar fi ascuns de organul vamal, dar și pentru că l-ar fi filat ilegal pe comisarul de Bălți”.

În Octombrie 2015 Usatîi a fost învinuit de violarea corespondenței, în legătură cu publicarea convorbirilor telefonice între fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Shor. În interceptările publicate de Usatîi, vocea atribuită lui Vlad Filat îi propune interlocutorului să „ajute financiar”, iar cea atribuită lui Shor vorbește despre aducerea în biroul lui Filat a unei sume de 20 de milioane de lei. Atunci Usatîi a spus că deţine înregistrările telefonice şi ale altor politicieni, între care Vlad Plahotniuc, Valeriu Streleţ şi Mihai Ghimpu. La cîteva zile de la publicare, el a plecat pentru o zi la Moscova. La întoarcere, pe 23 Octombrie, a fost reţinut pe 72 de ore în cadrul dosarului în baza articolului violării dreptului la secretul corespondenței.

La două zile de la arest a fost eliberat de Judecătoria Centru, magistrații considerînd că infracțiunile imputate nu sînt foarte grave, iar funcția de primar la Bălți pe care o deținea Usatîi reduce probabilitatea ca acesta să se sustragă anchetei. Ultimul dosar pe numele lui a fost deschis în Ianuarie 2016 de Procuratura Generală pentru că l-ar fi amenințat pe președintele Nicolae Timofti, în timpul unor mitinguri, cu „vătămarea integrității corporale și a sănătății”.

Din Septembrie 2015, odată cu demararea protestelor non-stop în centrul Chişinăului, Dodon și Usatîi par a face echipă comună în piaţă. În Iulie 2015 surse din cadrul PSRM au afirmat, pentru „NewsMaker.md”, sub protecția anonimatului, că Usatîi ar face, de fapt, jocul lui Vlad Plahotniuc. Scopul final fiind eliminarea PSRM de pe eșichierul stîng și dominarea acestuia de către formaţiunea Partidul Nostru. Chiar dacă a devenit primar şi chiar dacă şi-a cizelat în timp discursul public, Renato Usatîi mai foloseşte limbajul puşcăriaşilor ruşi, a scris ziarul „Adevărul” Moldova.

Fapt de altfel remarcat şi de către Igor Dodon: „Limbajul carbid, pe urmă o să fie chirpici, „utiug” (din rusă – fier de călcat)… Noi niciodată nu am utilizat un asemenea limbaj sau astfel de metode. Cei care consideră că le este specific, nu au decît să le utilizeze”, comenta Dodon o declaraţie mai deocheată a lui Usatîi.

În diverse discursuri publice şi interviuri (sursa Pro TV Chișinău a șters știrea), Renato Usatîi a spus că este tentat de funcția de Preşedinte al Republicii Moldova.

În concluzie, constatăm că misiunea Maiei Sandu este aceea de a-l face pe Usatîi succesorul ei la Președinție. ”Mulțumim”, Sandu! ”Mulțumim”, UE! ”Mulțumim”, SUA! ”Mulțumim”, România!

Mihai CONȚIU