PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU. RENATO USATII (6)
Legături cu Vlad Filat
În luna Mai 2012, la două luni după ce bancherul rus Gherman Gorbunţov a fost împuşcat la Londra, la cinci luni după ce Renato Usatîi a fost interceptat de către autorităţile Republicii Moldova aranjînd reglări de conturi cu lideri ai lumii interlope, la o lună şi jumătate după vizita afaceristului moldo-rus la sediul Departamentului Servicii Operative al MAI făcută fostului şef al acesteia Alexandru Jizdan, controversatul om de afaceri Renato Usatîi va declara că a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din Mai 2012, potrivit unei investigații RISE Project, publicată în ziarul „Adevărul” Moldova.
Cei doi, împreună cu feciorul lui Filat, Luca, ar fi călătorit împreună cu acelaşi avion privat, ar fi locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi ar fi stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München, se mai spune în ancheta RISE. Escapada ar fi costat în total peste 100.000 de euro. Iniţial, Filat nu a vrut să comenteze informaţiile scoase la iveală de jurnaliștii RISE. La cîteva zile, însă, avea să declare, la postul public de televiziune, că are suficienţi bani ca să meargă şi la fotbal, să-şi plătească hotelul şi să-şi asigure orice cheltuieli. „Poate că aceste atacuri au fost, într-un anumit sens, orchestrate. Este simplu să vedem de unde vin şi ce ar urmării“, a comentat liderul PLDM.
În Octombrie 2014, Renato Usatîi a spus că a deţinut funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului Vlad Filat în perioada 2010-2013, prezentînd presei şi legitimațiile de serviciu.
Vlad Filat a calificat aceste declaraţii ca „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”. „Un astfel de consilier nu a existat niciodată în aparatul Guvernului Republicii Moldova. […] Vedem politicieni hibrizi apăruţi peste noapte, vorbesc de Usatîi. Avem, pe de o parte, implicarea unor resurse foarte mari financiare, clar cu origine străină şi cu obiectiv foarte clar de destabilizare. Dacă vă uitaţi foarte atent asupra modului de activitate, o să găsiţi un scenariu semi-KGB-ist criminal la nivel de comportament, la nivel de ieşiri, la nivel de acuzaţii”, afirma Vlad Filat.
Ex-premierul Ion Sturza avea să noteze că dorința lui Usatîi de a „se ocupa de politică” s-a născut din supărarea față de Vlad Filat: „Fiți atenți la băiatul nesăbuit de la Fălești… Cică, după jocul de-a relația cu Rusia, [Filat] l-a abandonat, în favoarea lui Shor, dîndu-i ultimului BEM și Aeroportul. Miza să ia Calea Ferată, dar și aici „proliot” (din rusă - eşec)… Din supărare și cancan, nu construiești un proiect politic. Doar umpli cu rahat o țară întreagă. Trenul cu bani rusești, care îl lovise cîndva, a cam plecat din gara lui, la Primărie e nevoie de răbdare, bani și pricepere. Așa că „facem ce e mai simplu – luăm puterea, devenim țar al „vseia”, a scris pe contul său de Facebook fostul premier.
Cum au ajuns în mîna lui Usatîi interceptările telefonice dintre ex-premierul Vlad Filat şi omul de afaceri şi primarul de la Orhei Ilan Shor? Sau de ce difuzarea unui film indecent în care ar apărea Vlad Filat a fost anunţată tot de Usatîi? Ori ce a fost cu acea maşină de reziduuri menajere turnată peste sediul PLDM? S-au întrebat mai mulţi jurişti sau comentatori politici. Unii au admis că edilul de la Bălţi face echipă comună cu liderul neoficial al democraţilor şi cel despre care mai mulţi foşti demnitari de rang înalt spun că ar controla întreaga ţară – Vlad Plahotniuc.
Despre interceptări, Usatîi, la început, susținea că discuțiile telefonice dintre Vlad Filat şi Ilan Shor au fost interceptate datorită unui program-spion care costă cel mult 300 de dolari. În cadrul interogatoriului de la CNA, a afirmat însă că i-a fost transmis un flash-card cu interceptările telefonice, dar nu a divulgat sursa.
Juristul Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, a scris pe o reţea de socializare că în Republica Moldova a fost creată o nouă alianță. Potrivit lui, coaliția este formată de către controversații oameni de afaceri Renato Usatîi și Vlad Plahotniuc. „Niciodată interlopii în țara asta nu au urcat atît de sus”, nota Dron. „Pe lîngă faptul că vine de la Moscova, are şi aici repartizate anumite roluri. Am văzut că lovitura lui a fost întotdeauna împotriva lui Filat”, a declarat Europei Libere jurnalistul Anatolie Golea.
Ca mulţi cetăţeni, antreprenorul Vladimir Bolea spune că nu are încredere în Renato Usatîi pentru că are biografia pe care-o are. „Dacă vrei să vezi cum va proceda omul mîine, uite-te cum a procedat ieri şi ce va face mîine, este absolut clar, nici nu trebuie să ghiceşti. Şi dacă noi vorbim de o persoană care a avut relaţii sau are în continuare relaţii cu lumea interlopă a Federației Ruse, cu siguranţă și cu lumea interlopă din Republica Moldova, atunci nu are sens nici să stai să gîndeşti că s-a făcut porumbelul păcii acum şi va începe să facă nu ştiu ce super activităţi”, spunea Bolea.
„Se teme [de Plahotniuc] și Renato Usatîi. Și aici nu e nevoie de multe argumente – priviți emisiunea Interpol, în care i-a fost frică să pronunțe numele lui Dorin Damir – omul stăpînului companiei Argus, prin care acesta «rezolvă» toate întrebările cu judecătorii”, scria Natalia Morari pe blogul său găzduit de Europa Liberă. Dar Maia Sandu adoră porumbeii păcii. (va urma)
Mihai CONȚIU