OSCE SPRIJINA ACTIUNILE DE COMBATERE A TRAFICULUI DE PERSOANE IN MOLDOVA
Reprezentantul Special și coordonatorul OSCE pentru combaterea traficului de persoane, Valiant Richey, a sprijinit implementarea recomandărilor emise de oficiul său pentru reducerea riscurilor de trafic de persoane. Oficialul a verificat măsurile întreprinse, funcționarea acestora și a stabilit domeniile care necesită mai multă acțiune, în cadrul seminarului cu autoritățile naționale și organizațiile societății civile din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al OSCE, citat de IPN.
Participanții la atelier au subliniat importanța coordonării inter-agenții în combaterea traficului de persoane și necesitatea evaluării riscurilor traficului de persoane în țară. Potrivit OSCE, aceste eforturi sînt deosebit de relevante în lumina numărului mare de persoane care fug de războiul din Ucraina și a necesității de a consolida acțiunile Moldovei la aceste provocări, domeniu în care OSCE este pregătită să asiste.
La seminar au participat reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Afacerilor Externe, Procuraturii Generale, Inspectoratului Național al Muncii. Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai organizațiilor internaționale.
De asemenea, coordonatorul OSCE pentru combaterea traficului de persoane, împreună cu președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a evidențiat la o audiere parlamentară oportunități pentru organul legislativ moldovenesc de a consolida eficiența țării în combaterea traficului, atît în raport cu preocupările stringente legate de criza umanitară, cît și în sens mai larg.
Anual, în lume peste 600 de mii de persoane sînt traficate peste granița de stat. Circa 70% din numărul persoanelor traficate, sînt femei și fete, care în mare majoritate sînt impuse să practice prostituția, iar aproximativ 50% sînt minori care sînt exploatați sexual sau prin muncă silită.
Sursa: IPN