OMS recomanda doua medicamente impotriva Ebola, pe baza de anticorpi monoclonali

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat două medicamente împotriva Ebola, pe bază de anticorpi monoclonali, precizînd că folosirea unor astfel de medicamente combinate cu o îngrijire mai bună au ”revoluţionat” tratamentul unei boli considerate pînă la un moment dat un ucigaş aproape sigur, informează Reuters, potrivit agerpres

Medicamentele – Inmazeb (REGN-EB3) de la Regeneron şi Ebanga (mAb114) de la Ridgeback Bio – folosesc anticorpi monoclonali produşi în laborator care imită anticorpii naturali în lupta contra infecţiilor.

”Progresele în terapia de susţinere şi în terapeutică din ultimul deceniu au revoluţionat tratamentul Ebola. Boala provocată de virusul Ebola a fost percepută în trecut ca un ucigaş aproape sigur. Lucrurile s-au schimbat”, a spus Robert Fowler, profesor la Universitatea Toronto, Canada, şi copreşedinte al grupului pentru elaborarea normelor din cadrul OMS. Îngrijirile eficiente şi folosirea acestor tratamente duc în prezent la recuperarea ”vastei majorităţi” a persoanelor care contractează Ebola, a spus el, fără să ofere date specifice.

Noile recomandări vin după testarea medicamentelor împotriva febrei hemoragice în Republica Democratică Congo, în timpul unui focar izbucnit în perioada 2018-2020. Janet Diaz, conducătoarea unităţii de management clinic din programul OMS pentru urgenţe sanitare, le-a declarat jurnaliştilor că medicamentele sunt disponibile în acest moment în Congo, dar trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a le creşte accesibilitatea.