OMS declara epidemia provocata de noul coronavirus URGENTA LA NIVEL GLOBAL

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat Joi că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspîndit în mai multe regiuni ale lumii constituie este ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”, relatează AFP, potrivit agerpres. Oficialul a anunţat decizia la Geneva după reuniunea Comitetului de urgenţă al OMS, un grup independent de experţi, pe fondul dovezilor în creştere că virusul se răspîndeşte în aproximativ 18 ţări.

Tedros a declarat, într-o conferinţă de presă, că în ultimele săptămîni am asistat la o epidemie fără precedent care a fost întîmpinată cu un răspuns fără precedent. „Permiteţi-mi să fiu clar, această declaraţie nu este un vot de neîncredere în China”, a spus el. ”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se propage în ţări cu sisteme de sănătate mai slabe”, a adăugat el.

Comitetul OMS, prezidat de Didier Houssin din Franţa, este compus din 16 experţi independenţi. Săptămîna trecută, experţii au decis să nu declare urgenţa în aşteptarea mai multor informaţii de la China şi a unor dovezi ale transmiterii confirmate a virusului de la om la om în alte ţări, astfel încît să fie îndeplinite criteriile pentru declararea urgenţei globale.

Declararea unei urgenţe globale declanşează recomandări către toate ţările vizînd prevenirea sau reducerea răspîndirii transfrontaliere a bolii, evitînd interferenţele nenecesare cu comerţul şi călătoriile.