OMS: Booster-urile repetate anti-Covid nu sunt o strategie viabila impotriva noilor variante

Experții îndeamnă, în primul rînd, la dezvoltarea de noi vaccinuri care să protejeze împotriva transmiterii virusului

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că repetarea dozelor de rapel ale vaccinurilor originale anti-Covid nu este o strategie viabilă împotriva variantelor emergente și au cerut noi seruri care să protejeze mai bine împotriva transmiterii.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de booster din compoziția originală a vaccinului este puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”, a declarat Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Compoziția Vaccinului Covid-19 (TAG-Co-VAC) într-o declarație preluată de The Guardian.

Grupul de experți, care lucrează pentru a evalua performanța vaccinurilor Covid-19, a cerut dezvoltarea de noi vaccinuri care nu numai că protejează persoanele care contractează Covid împotriva îmbolnăvirii grave, ci și să prevină mai bine oamenii să ia virusul în primul rînd, pentru a face față variantelor emergente de Covid, cum ar fi Omicron.

„Vaccinurile anti-Covid-19 care au un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lîngă prevenirea îmbolnăvirii severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate”, a spus grupul consultativ.

Acest lucru ar contribui la reducerea „transmiterii comunitare și a necesității de măsuri stricte și cu anvergură de sănătate publică și sociale”.

De asemenea, raportul sugerează că dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să se străduiască să creeze seruri care „declanșează răspunsuri imune care sunt ample, puternice și de lungă durată, pentru a reduce nevoia de doze booster succesive”.

Pe măsură ce virusul evoluează și pînă cînd noi vaccinuri sunt disponibile, „compoziția actualelor vaccinuri anti-Covid ar putea avea nevoie de o actualizare”, a spus grupul de experţi.

Potrivit OMS, în întreaga lume se lucrează la 331 de vaccinuri candidate. Agenția de sănătate a ONU și-a dat pînă acum ștampila de aprobare versiunilor a opt vaccinuri diferite.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron de Covid nu numai că este mult mai transmisibilă decît variantele anterioare, ci și mai bună la evitarea unor protecții vaccinale.

La începutul săptămînii trecute, directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat că este probabil nevoie de un vaccin anti-Covid-19 reproiectat, care vizează în mod specific varianta Omicron, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare pînă în Martie.

Bourla a spus că Pfizer și partenerul BioNTech SE lucrează atît la o versiune de vaccin țintit Omicron, cît și la un ser care ar include atît vaccinul anterior, cît și unul care vizează varianta cu răspîndire rapidă.

„Cred că este scenariul cel mai probabil”, a spus Bourla. „Lucrăm la doze mai mari. Lucrăm cu programe diferite. Facem o mulțime de lucruri chiar acum, în timp ce vorbim.”

Vaccinul ar putea fi gata de distribuit pînă în Iunie, a adăugat Bourla într-un interviu acordat CNBC.

Între timp, „un val” de infecții cu Omicron riscă să infecteze mai mult de jumătate din populația Europei în următoarele două luni și ar putea scufunda sistemele de sănătate din regiune, a avertizat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa.

Într-o declarație de presă, Kluge a declarat că regiunea a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi în prima săptămînă a anului 2022, dublu față de rata înregistrată cu două săptămîni înainte, cu peste 1% din populație infectată cu Covid-19 în fiecare săptămînă în 26 de țări.

”În acest ritm, mai mult de 50% din populațiadin regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase pînă la opt săptămîni”, a spus el – o scară de transmitere pe care a descris-o ca fiind fără precedent.

Epidemiologul bolilor infecțioase și responsabilul tehnic al OMS Covid-19, Maria Van Kerkhove, a oferit o actualizare în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct transmisă la începutul săptămînii trecute.

„În ultimele șapte zile au fost raportate peste 15 milioane de cazuri. Acesta este un record în această pandemie. De fapt, a trebuit să reajustăm scara cifrelor din curba epidemiei”, a spus Van Kerkhove, adăugînd că au fost raportate, de asemenea, peste 43.000 de decese, iar cifrele ar putea fi subestimate.

„Acest lucru este în creștere față de 9,5 milioane care au fost raportate săptămîna trecută, așa că observăm o creștere accentuată a cazurilor raportate în întreaga lume. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost raportate în Europa, aproximativ 40% din toate cazurile raportate din cele două Americi, cu o povară mare de cazuri anunţate în SUA.”

OMS a rezistat impulsului de a lansa programe de boostere generale în lupta împotriva noilor variante îngrijorătoare precum Omicron, spunînd că nu are sens, deoarece mulți oameni din țările mai sărace așteaptă încă prima doză de vaccin, crescînd dramatic șansa ca noi variante mai periculoase să apară.

Pînă acum, peste opt miliarde de doze de vaccinuri Covid-19 au fost administrate în cel puțin 219 teritorii, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

În timp ce peste 67% dintre oamenii din țările cu venituri mari au primit cel puțin o doză de vaccin, mai puțin de 11% au fost vaccinaţi în țările cu venituri mici, conform cifrelor ONU.