OMENIREA S-AR PUTEA INTILNI CU EXTRATERESTRI GIGANTI

Specialiştii consideră că extraterestrul va avea dimensiunile unui urs polar

Dacă extratereştrii există, ei ar trebui să fie de dimensiuni foarte mari. Aceasta e concluzia la care a ajuns Fergus Simpson, colaborator ştiinţific al Universităţii din Barcelona.

El şi-a bazat calculele sale pe modelul matematic, care presupune că organismele de pe alte planete se supun aceloraşi legităţi de conservare a energiei ca şi pe Pămînt. Cu alte cuvinte, cu cît mai mare e organismul, cu atît mai mică e densitatea populării lui, deoarece va avea nevoie de mai multe resurse. Potrivit autorului, omul este cel mai mic organism raţional din univers. Astfel omenirea trebuie să fie pregătită că fiinţele raţionale de pe alte planete vor fi cu mult mai mari decît noi.

Analizînd fauna terestră, savantul a calculat greutatea aproximativă a unui extraterestru. Potrivit lui, acesta va cîntări cel puţin 300 de kilograme, iar ca mărime va semăna cu un urs polar matur. Simpson mai admite că anume omul este o deviere biologică, iar fiinţele raţionale de mărimi gigantice sînt o legitate.

Nu toţi savanţii, însă, sînt de acord cu această teză. Bunăoară Dunkan Forgen de la Universitatea St. Andrus, observă, că Simpson a omis din calculele sale anumiţi factori, ca, de exemplu raportul dintre masa corpului şi gravitaţia de pe suprafaţa planetei. Pînă la urmă, concluzionează savantul, nu este decît o teorie, deşi foarte interesantă, dar imposibil de verificat, deoarece nu există nici un fel de probe cu care s-ar putea lucra în direcţia respectivă.