Oficiali ucraineni retinuti sub acuzatia ca fac parte dintr-o retea de spionaj ruseasca

Autorităţile ucrainene au reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un  director de la Camera de Comerţ şi Industrie sub acuzaţia că fac parte dintr-o reţea de spionaj rusească, a anunţat, Marţi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters. Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a oferit numele celor cei doi suspecţi, ci i-a identificat ca fiind un funcţionar de rang înalt din Secretariatul Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.  

De asemenea, SBU a anunţat,pe Telegram, că a efectuat o „operaţiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza reţeaua respectivă de spionaj. Cei doi suspecţi principali au fost înfăţişaţi stînd în faţa unui drapel ucrainean într-un videoclip în timp ce declarau că au colaborat cu Moscova.  

SBU a mai menţionat că Rusia le-a plătit suspecţilor între 2.000 şi 15.000 de dolari pentru informaţii, în funcţie de nivelul confidenţialităţii şi de importanţa lor. Unul dintre bărbaţi a afirmat, în înregistrare, că a primit în total 33.000 de dolari pentru activităţile sale, iar celălalt a dezvăluit că a primit 27.000 de dolari.  

Unul dintre suspecţi, care avea numele de cod „Kireev”, a mărturisit că a început colaborarea cu serviciile secrete ruse în 2016. Celălalt a spus că a început colaborarea în 2019.