OFENSIVA ”BUCURESTIULUI LUI PLAHOTNIUC” IMPOTRIVA CHISINAULUI

Aroganța distructivă a ”fratelui mai mare”

Cu toate că, după aproape 30 de ani, curentul unionist promovat în Republica Moldova de către serviciile secrete românești și de către politicienii de la București a eșuat dezonorant și distructiv prin îmbrățișarea frățească împreună cu mafiotul criminal Vladimir Plahotniuc, noii-vechii promotori ai lui nu se dau bătuți.

Începînd cu anii 1990-1991, s-au tot succedat pe la Chișinău noi și noi politicieni, analiști politici și jurnaliști din România cu pretenții de ”specialiști cunoscători ai spațiului basarabean”. De-a lungul anilor, unii au murit, alții s-au retras la pensie mulțumiți cu ce au cîștigat din ”serviciul unionist”, dar permanent au apărut noi chipuri de astfel de ”specialiști”, pentru că întotdeauna unionismul a fost una dintre cele mai profitabile afaceri bănești moldo-române. Nu contează, pentru ei, că unionismul lor i-a dezbinat permanent pe moldoveni, că i-a radicalizat și a adus numai rău, iar asta pentru că doar numai ”afacerea unionistă profitabilă” contează.

Ceea ce îi caracterizează pe acești ”specialiști” români este aroganța cu care ei îi privesc pe moldoveni, al cărei punct de plecare este ”limba română și istoria românilor”. Dacă nu recunoști verdictul lor, ești un idiot! După ce România a aderat la NATO și UE, intensitatea aroganței lor a atins cotele cele mai înalte posibile. Din această postură, respectivii ”specialiști” îi privesc pe moldoveni nu doar ca un ”frate mai mare” pe care trebuie să-l asculte necondiționat, dar și ”în calitate de reprezentanți ai NATO și UE”.

După ce serviciile secrete românești și politicienii de la București ”l-au uns pe Plahotniuc în chip de Coordonator al unionismului”, eșecul lor cel mai rușinos și dezonorant nu a fost perceput la Chișinău, ci tocmai acolo unde nu și-au dorit – la nivelul UE și SUA! Cu mare întîrziere, UE și SUA au înțeles că românii au dezinformat aceste două entități cu privire la Plahotniuc și adevărata stare de lucruri din Republica Moldova. După cum nota analistul politic român Armand Goșu, neîncrederea cancelariilor occidentale în rapoartele românești despre Republica Moldova a ajuns pînă într-acolo încît occidentalii cereau informații despre Republica Moldova de la alte Ambasade străine de la Chișinău, numai nu de la cea a României.

După fuga lui Plahotniuc și după schimbarea Guvernului complice de la București, s-a dovedit că serviciile secrete românești care ”răspund de Basarabia” sînt mai puternice decît orice Guvern instalat în România. După cum vă spuneam și altădată, nimeni din România nu a fost tras la răspundere pentru complicitatea criminală cu Plahotniuc. Dimpotrivă – serviciile secrete românești și politicienii de la București par ar fi și mai disperați să-l răzbune pe Plahotniuc și să-și recapete controlul politic și informativ asupra Chișinăului. Principalul lor obstacol este Igor Dodon, Guvernul Chicu și actuala majoritate parlamentară, împotriva cărora au declanșat o ofensivă la fel de murdară ca și metodele mafiotului criminal Plahotniuc.

În acest context, așa cum mai explicam într-un articol precedent, a deschis aici deja cinci fronturi electorale favorabile lui Plahotniuc (inițial vorbeam doar despre două) – Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Andrian Candu, Ilan Șor și, prin învăluire, Maia Sandu. Observați că nimeni în România – oficiali și analiști politici – nu condamnă cumpărarea deputaților de către mafioții Plahotniuc și Șor? În schimb, marea lor preocupare este să găsească nod în papură guvernării, lui Dodon și ”pericolului ca acesta să cîștige un nou mandat prezidențial”, precum și actualei majorități parlamentare. În numele lui Plahotniuc și Șor, toți acești politicieni și ”specialiști” de la București sînt ”îngrijorați de viitorul european la Republicii Moldova”. Din acest motiv, cumpărarea deputaților e trecută sub tăcere, li se pare justificabilă. Octavian Țîcu a recunoscut acest lucru la un post de televiziune! În cazul lor e și normal, că doar și-au împărțit destul bani negri cu Plahotniuc ”în numele viitorului unionismului și al integrării europene”! Oficialii români critică Guvernul de la Chișinău din te miri ce, un Guvern care se luptă cu absolut aceleași dificultăți provocate de pandemie ca și cel de la București, dar nu a adoptat nici o poziție critică față de negoțul bănesc cu deputați făcut de Candu și Partidul Șor.

În acest sens, unul dintre cei mai vizibili și înverșunați ”specialiști” și analiști politici, care cere imperativ o alianță PAS-PPDA-Pro Moldova-Partidul Șor, este românul Iulian Chifu. Acesta, ca să zicem și așa, este unul dintre veteranii susținători ai lui Plahotniuc, adevăr sesizat și spus și de către unii respectabili analiști politici de la București. Un alt ”specialist în spațiul basarabean și cel rusesc” suficient de vizibil este și jurnalistul și consultantul politic român Cristian Hrițuc.

În comentariile lor, care sînt preluat de ziarele, portalurile de știri și posturile de radio și de televiziune subvenționate de România, acești doi comentatori ”detașați în interes de serviciul la unionism” îi abordează pe moldoveni și Statul Republica Moldova ca pe niște repetenți irecuperabili, ei plasîndu-se în postura pedagogilor din vechea școală, care-i cheamă pe ”repetenți” în fața clasei ca să-i bată cu linia la palmă și să-i pună în genunchi pe săculețul cu coji de nucă!

Cam aceasta a fost permanent atitudinea României față de Republica Moldova, începînd cu anii 1990-1991! Aroganța de ”frate mai mare, mai deștept și care știe mai bine decît moldoveanul ce îi trebuie Țării lui” este, în fond, o mască pentru ca moldovenii să nu se prindă că, în străfundurile lor, sînt la fel ca și Plahotniuc și Șor – dornici de cîștiguri nemeritate, de putere în fața celor ignoranți ori ușor manipulabili, demagogi periculoși și semănători de discordie interetnică! Cu asta se ocupă serviciile secrete românești de aproape 30 de ani aici! La fel și să controleze banii europeni accesați de Republica Moldova. În opinia lor, ei merită comisioane din asta pentru că, chipurile, acești bani vin datorită politicienilor români. Asta și este iubirea de frate mai mare.

Mihai CONŢIU

Nistor Grigore 17.07.2020 - 10:28

Pt. obiectivitate, M. Conțiu de ce nu vorbești și despre implicarea serviciilor rusești în R.Moldova, despre relația lui Dodon cu Plahotniuc sau de relația foarte apropiată a lui Dodon cu Putin? De ce nu vorbești de atitudinea de stăpîn și ocupator a rușilor. Nu te iei de ”frații” ruși ai lui Dodon, nu-l critici pe Dodon ( chiar este perfect) din contră îl aperi. Nu este foarte clar că ești anti unionist, anti român, pro rus, pro Dodon, platit de Dodon &PSRM ?