OCCIDENTUL AR PUTEA SA FALSIFICE REZULTATELE ALEGERILOR ANTICIPATE

Analistul politic Valentin Krîlov pune la îndoială transparența procesului de electoral în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care sînt preconizate pentru viitorul apropiat. El susține că ceste posibile falsificări ar putea să vizeze votul din diasporă.

Președintele Maia Sandu și partidul pro-prezidențial PAS și-au făcut public, în repetate rînduri, poziția față de viitorul politic al Republicii Moldova: declanșarea cu orice preț și prin orice metode a alegerilor parlamentare anticipate.

Socialiștii și reprezentanți altor forțe politice care fac parte din majoritatea parlamentară au menționat în mai multe rînduri că, în condiții de pandemie și stare de urgență din cauza pericolului de răspîndire a coronavirusului, aceste alegeri nu pot fă desfășurate pentru că ar conduce la sporirea cazurilor de infecție cu COVID-19.

Acum Curtea Constituțională ar urma să se pronunțe asupra interpelării președintelui Maia Sandu care a solicitat dizolvarea Legislativului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Curtea urmează să se întrunească în ședință în data de 15 aprilie.

Dar în ce condiții ar putea fi desfășurare alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova? la această întrebare a răspuns analistul politic Valentin Krîlov în studioul Sputnik Moldova.

"Dacă membrii Curții Constituționale vor constata că sînt întrunite condițiile necesare pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, atunci trebuie să așteptăm ca să expire perioada în care a fost anunțată stare de urgență. În rest, totul depinde de decizia președintelui Republicii Moldova. Șeful statului este în drept să dizolve Parlamentul, dar nu este obligat să o facă", a declarat Valentin Krîlov.

El admite că Maia Sandu totuși va dizolva Parlamentul, dat fiind că aceasta a devenit o idee fixă a președintelui Republicii Moldova.

"Nu există nicio logică în această obsesie. Ce se va întîmpla după alegeri? Mai bine nu va fi", a spus expertul.

Krîlov afirmă că nu putem exclude că, prin concursul Occidentului, procesul electoral peste hotare să fie fraudat, și anume să se atribuie un număr impresionant de voturi pentru PAS. Expertul spune că membrii Comisiei Electorale Centrale ar trebuie să fie vigilenți și să nu admită astfel de falsificări în masă dacă totuși vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: sputnik.md