OBSERVATORII INTERNAŢIONALI: ALEGERILE PARLAMENTARE DIN UCRAINA, CONFORME CU NORMELE DEMOCRATICE

Alegerile parlamentare anticipate de duminică din Ucraina, cîştigate detaşat de forţele prooccidentale, s-au derulat de o manieră conformă cu normele democratice, existînd numai cîteva "incidente izolate", au apreciat luni observatorii internaţionali, citaţi de AFP.

«În acest moment crucial pentru viitorul ţării lor, instituţiile şi alegătorii ucraineni au răspuns dificultăţilor descurajante cu un scrutin care corespunde în mare parte angajamentelor democratice», a declarat Kent Harstedt, şeful misiunii OSCE, citat într-un comunicat.

Evaluarea OSCE contrastează cu cea de după alegerile legislative din 2012, cîştigate de tabăra fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, cînd organizaţia a denunţat un regres al democraţiei.

De această dată, misiunea a reţinut «puţine perturbări şi numai incidente izolate», făcînd referire la «cazuri de intimidare, de ameninţări şi de distrugere a materialului de campanie».

În schimb, OSCE şi-a exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte «determinarea autorităţilor de a permite votul în cît mai multe locuri posibile».

În jur de cinci milioane dintre cele 36 de milioane de alegători au fost excluse de la vot, fie în Crimeea anexată în martie de Rusia, fie în zonele controlate de separatiştii proruşi în est.

Observatorii au mai precizat că în ciuda naţionalismului exacerbat de criza actuală din Ucraina, nu au primit informaţii despre discursuri «intolerante care să vizeze o minoritate».

După numărarea a 40% dintre voturi, blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi Frontul Popular condus de premierul Arseni Iaţeniuk au obţinut fiecare cîte 21,6% din sufragii.

Urmează partidul Samopomici (11%), alcătuit din tineri militanţi şi combatanţi care au luptat împotriva separatiştilor proruşi, aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici reuniţi în Blocul de Opoziţie (9,6%), Partidul Radical (7,4%) condus de populistul Oleg Liaşko şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,7%).

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morţi începînd din aprilie şi a constrîns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, potrivit datelor ONU.

UE salută victoria partidelor ce promovează "reformele europene"

Uniunea Europeană a salutat luni «victoria democraţiei şi a unui program de reforme europene» în Ucraina, după victoria formaţiunilor prooccidentale la alegerile parlamentare desfăşurate duminică, informează AFP.

«Felicitări poporului ucrainean! Victoria democraţiei şi a unui program de reforme europene», a scris pe contul său de Twitter preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Şeful statului ucrainean, Petro Poroşenko, a subliniat că ucrainenii au votat duminică pentru o apropiere «ireversibilă» de Europa, dar şi pentru planul său de pace privind situaţia din estul Ucrainei.

Obama îi felicită pe ucraineni pentru alegerile parlamentare "reuşite"

Preşedintele american Barack Obama i-a felicitat luni pe ucraineni pentru alegerile parlamentare "reuşite" care s-au desfăşurat duminică, salutînd mobilizarea într-o atmosferă calmă a miilor de alegători, în pofida condiţiilor dificile din unele regiuni ale ţării, transmite AFP.

Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat totuşi regretul că «autorităţile ruse care ocupă Crimeea şi separatiştii susţinuţi de ruşi în unele zone din estul Ucrainei» au împiedicat numeroşi cetăţeni ucraineni să îşi exercite dreptul democratic de a vota.

Obama i-a avertizat pe rebelii proruşi în legătură cu pericolul organizării de alegeri paralele în fiefurile lor din estul Ucrainei. «Statele Unite nu recunosc niciun scrutin organizat în regiunile controlate de separatişti dacă el nu este organizat cu acordul explicit al guvernului ucrainean şi sub autoritatea sa», a subliniat preşedintele SUA, într-un comunicat.

Secretarul general al NATO: Alegătorii ucraineni au ales calea europeană

Ucrainenii au ales «calea europeană» cu ocazia alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, un scrutin «în mare măsură paşnic», a apreciat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA.

«O mare majoritate a poporului ucrainean s-a pronunţat clar şi democratic în favoarea unei agende de reforme ambiţioase şi a drumului european. Salut decizia lor de a promova un proces politic inclusiv, bazat pe valori democratice şi pe respectarea drepturilor omului, drepturilor minorităţilor şi a statului de drept. Acest lucru va contribui la extinderea perspectivelor pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina», a menţionat Stoltenberg.

El şi-a exprimat însă regretul că alegătorii din peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, şi din estul ţării marcat de violenţe nu şi-au putut exercita dreptul constituţional de a vota. Intimidările cu care s-au confruntat unii alegători încalcă acordurile de încetare a focului în Ucraina, a insistat secretarul general al NATO.

Rusia recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina

Rusia recunoaşte rezultatele alegerilor legislative desfăşurate duminică în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti, transmite Reuters.

«Cred că vom recunoaşte aceste alegeri pentru că este foarte important pentru noi ca Ucraina să aibă în cele din urmă autorităţi care nu se luptă între ele, care nu tîrăsc Ucraina spre Vest sau spre Est, ci care tratează adevăratele probleme cu care se confruntă ţara», a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că speră ca Ucraina să formeze un guvern «constructiv, nu unul care susţine confruntarea».

La rîndul său, Grigori Karasin, adjunct al ministrului de externe rus, a apreciat că alegerile din Ucraina s-au soldat cu o victorie a partizanilor păcii, adăugînd însă că «naţionaliştii» care vor ajunge în parlamentul de la Kiev ar putea submina acest proces.

«Rezultatul oficial al alegerilor încă nu a fost comunicat, dar este clar că partidele care sînt în favoarea unei soluţionări pe cale paşnică a crizei ucrainene au obţinut majoritatea. Acest lucru le dă o nouă şansă de a reveni la angajamentele asumate, în primul rînd la cele de la Minsk», a declarat oficialul rus, cu referire la acordul de încetare a focului convenit pe 5 septembrie la Minsk şi consolidat printr-un memorandum semnat pe 19 septembrie tot în capitala Belarusului.

Rusia consideră că votul din Ucraina poate ajuta pacea

Alegerile legislative anticipate din Ucraina au consacrat victoria partizanilor soluţionării paşnice a conflictului din estul acestei ţări, a apreciat luni Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de externe, adăugînd însă că «naţionaliştii» care vor ajunge în parlamentul de la Kiev ar putea submina acest proces, potrivit agenţiei RIA Novosti, preluată de AFP şi Reuters.

«Rezultatul oficial al alegerilor încă nu a fost comunicat, dar este clar că partidele care sînt în favoarea unei soluţionări pe cale paşnică a crizei ucrainene au obţinut majoritatea. Acest lucru le dă o nouă şansă de a reveni la angajamentele asumate, în primul rînd la cele de la Minsk», a declarat oficialul rus, amintind de acordul de încetare a focului convenit pe 5 septembrie la Minsk şi consolidat printr-un memorandum semnat pe 19 septembrie tot în capitala Belarusului, înţelegere ce ar trebui să fie baza reglementării conflictului dintre autorităţile de la Kiev şi separatiştii sprijiniţi de Rusia.

Dar oficialul rus a ţinut să adauge că «sprijinul considerabil primit de naţionaliştii şi de forţele şovine care vor intra în parlament creează un risc suplimentar de a auzi din nou apeluri la folosirea forţei şi la vărsare de sînge».

Sursa: Agerpres