Oamenii lui Putin au piratat telefonul personal al lui Liz Truss

Telefonul personal al fostului premier britanic Liz Truss din perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru de Externe a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru preşedintele rus Vladimir Putin, a informat Sîmbătă Daily Mail, informează Reuters, potrivit agerpres

Aceşti agenţi au obţinut acces la „detalii extrem de secrete” ale negocierilor cu aliaţi internaţionali, pe lîngă mesajele private schimbate de Truss cu prietenul său apropiat, Kwasi Kwarteng, care a devenit ulterior ministru de Finanţe, potrivit articolului apărut în presa britanică.

Se crede că printre aceste mesaje sunt şi discuţii cu miniştri de Externe importanţi despre războiul din Ucraina, inclusiv detalii despre transporturile de arme. Au fost descărcate mesaje pe o perioadă de aproape un an, scrie Daily Mail, care citează surse anonime.

Un purtător de cuvînt al Guvernului britanic a refuzat să comenteze despre aranjamentele personale de securitate. ”Guvernul are sisteme solide pentru protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice. Acestea includ briefinguri regulate de securitate pentru miniştri şi sfaturi privind protejarea datelor lor personale şi atenuarea ameninţărilor cibernetice”, a declarat oficialul.

Actul de piratare a fost descoperit în timpul campaniei pentru alegerea liderului Partidului Conservator în urma căreia Liz Truss a devenit prim-ministru, a raportat Daily Mail.

Truss a fost nevoită să renunţe la mandatul de premier săptămîna trecută, succesorul său fiind Rishi Sunak.

Conform articolului apărut în Daily Mail, printre mesajele piratate sunt inclusiv critici la adresa premierului Boris Johnson făcute de Truss şi Kwarteng, ”existînd un risc potenţial de şantaj”.