Oameni de care Tara are nevoie: Anatol Sargarovschi, ”Cetatean de Onoare” al raionului Causeni

”Omul sfințește locul”, spune o străveche zicală. Rareori găsești astfel de oameni, iar asta și pentru că ei sunt o categorie aparte, care preferă să tacă și să facă, să nu iasă în fața mulțimilor de oameni ca să se fălească, așa cum o fac mulți aventurieri politici. Nu ei sunt norocoși pentru că sunt așa cum sunt, ci noi, cei care îi descoperim, îi cunoaștem și le admirăm  faptele pilduitoare. Un astfel de om care sfințește locul este Anatol Șargarovschi din satul Copanca, raionul Căușeni. El întrunește un cumul de calități încît te face să ajungi la concluzia că dacă în Republica Moldova ar fi măcar o mie de oameni ca el, atunci Țara ar fi o a doua Elveție.

El și fiul său au lucrat peste hotare, au strîns ceva bani și i-au investit în dezvoltarea satului Copanca. Oricine poate face asta, dar Anatol Șargarovschi o face cu stil și dragoste față de  pămîntul natal. Pe lîngă modestie și hărnicie, Șargarovschi este înzestrat cu un simț deosebit al esteticului, utilului și al deschiderii spre modernitate. Oricine îl poate vizita la Copanca și se poate convinge că este așa. Fiind un bun creștin, este ctitorul bisericii din sat. Pe malul unui iaz, a construit o micro-pensiune rurală care, odată ajuns pe teritoriul ei, te duce cu gîndul la Rai. Dincolo de faptul că cele cîteva căsuțe rustice de cazare au absolut tot confortul necesar omului modern, peisajul înconjurător este fantastic printr-un aranjament floral și pomicol-exotic de un bun gust desăvîrșit. Are, de asemenea, și o microfermă la fel de exotică. Tot în sat, a construit o mică piață după standarde tipic occidentale, la standarde europene, cu toate accesoriile de rigoare. În fața pieței, are ridicat un restaurant impunător cu săli de festivități. Firește că este implicat și în producția agricolă. La fel și în viața comunității locale.

Cele arătate mai sus, precum și multe altele dintre activitățile lui comunitare, au fost remarcare și de către conducătorii de rang înalt ai raionului Căușeni. Cu toată modestia lui, realizările sale sunt mult prea vizibile ca să nu fie apreciate de către concetățenii săi și de cei care urmăresc și prețuiesc modernizarea raionului Căușeni. Astfel, în semn de prețuire pentru neobositele sale activități, pentru contribuția adusă pentru modernizarea comunității, lui Anatol Șargarovschi i-a fost conferit titlul de ”Cetățean de Onoare” al raionului Căușeni. Acestea sunt doar vorbe, dar oricine este curios să-l cunoască, ”la fața locului de cazare” pe Anatol Șargarovschi, suntem siguri că va spune: De astfel de oameni are nevoie Țara!

Reporter