O reţea de spionaj rusească este în vizorul unei operațiuni în plină desfășurare demarată de Polonia împreună cu alte țări

Serviciile de contrainformaţii poloneze ABW au anunţat, Joi, o operaţiune în desfăşurare care vizează o reţea de spionaj rusă şi care este realizată în coordonare cu servicii din alte ţări, relatează AFP.

"ABW acţionează în cadrul unei anchete privind activităţi de spionaj desfăşurate în numele Rusiei împotriva unor state şi instituţii ale Uniunii Europene", a scris pe reţeaua X purtătorul de cuvînt al serviciilor speciale poloneze, Jacek Dobrzynski.

În cadrul operaţiunii, ABW a efectuat, Miercuri, percheziţii la Varşovia şi Tychy (Sud) şi a "interogat persoane".

Operaţiunea este rezultatul cooperării dintre ABW şi mai multe servicii europene, în special cele cehe, Praga anunţînd, Miercuri, o operaţiune similară.

Scopul reţelei vizate de operaţiune a fost "realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziţiei Poloniei pe scena internaţională, discreditarea Ucrainei şi a imaginii instituţiilor Uniunii Europene", scrie ABW într-un comunicat.

Aceste obiective urmau să fie realizate prin intermediul unui site pro-rus, "voice-of-europe.eu".
Operaţiunea ABW este rezultatul punerii sub acuzare, în Ianuarie, a unui polonez suspectat de spionaj în beneficiul serviciilor secrete ruse, a precizat ABW.

"Bărbatul, infiltrat printre parlamentari polonezi şi europeni, a îndeplinit sarcini comandate şi finanţate de colaboratori ai serviciilor de informaţii ruse", inclusiv activităţi de propagandă, dezinformare şi provocare politică, destinate "construirii unor zone de influenţă ruse în Europa".

Identitatea bărbatului nu a fost dezvăluită.