O instanță moscovită a dispus dizolvarea unui centru de cercetare asupra rasismului

Un Tribunal din Moscova a dispus, Joi, dizolvarea unui renumit centru de cercetare, specializat în studierea rasismului şi a xenofobiei în Rusia, în plină represiune a ultimelor voci critice de după ofensiva din Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Înfiinţat în 2002, Centrul Sova a precizat, într-un comunicat, că a fost dizolvat prin decizia unui judecător de la Tribunalul municipal din Moscova, care a aprobat o cerere în acest sens a Ministerului Justiţiei.

Oficial, centrul a fost interzis pentru că ar fi participat la evenimente în afara Moscovei, oraşul în care este înregistrat administrativ, ceea ce a fost considerat drept o încălcare a legii.

În comunicatul său, Centrul Sova arată că a susţinut, în cadrul audierii, că acest lucru nu constituie o abatere şi că dizolvarea organizaţiei este o măsură excesivă, dar nu a avut succes. Centrul a precizat că va face apel.

Centrul de cercetare este recunoscut pentru rapoartele sale privind naţionalismul, rasismul, xenofobia, legăturile între religie şi societate, precum şi asupra aplicării legilor contra „extremismului”. Subiecte sensibile în Rusia, notează AFP.

Este pentru a doua oară, în ultimul timp, cînd autorităţile se folosesc de acest motiv pentru a dizolva o asociaţie cu opinii critice. În Ianuarie, pentru un motiv identic, acelaşi Tribunal a dispus dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cea mai veche ONG pentru drepturile omului din Rusia.

În paralel cu ofensiva sa în Ucraina, puterea rusă foloseşte un arsenal legislativ din ce în ce mai flexibil pentru a pedepsi sau a interzice orice personalitate sau asociaţie considerată ostilă Kremlinului.

Pe lîngă Centrul Sova şi Grupul Helsinki din Moscova, autorităţile au evacuat recent din sediul său Centrul Saharov, plămîn al intelectualităţii liberale, după o întărire a măsurilor contra „agenţilor străini”.

Anterior, la sfîrşitul lui 2021, Justiţia rusă a dizolvat Memorial, un pilon al luptei pentru drepturile omului şi memoria victimelor represiunilor sovietice, în timp ce Kremlinul încearcă să promoveze o imagine pozitivă a URSS.