O doza suplimentara de vaccin Johnson&Johnson; creste numarul anticorpilor de noua ori, arata un studiu

Compania americană Johnson & Johnson, care produce vaccinul anti-COVID-19 administrat în doză unică, a anunţat că cel mai recent studiu realizat în SUA a arătat o "consolidare a imunităţii" după administrarea unei a doua doze.

În testele clinice ale căror rezultate nu au fost încă supuse analizei comunităţii ştiinţifice, doza suplimentară a generat un nivel de anticorpi de nouă ori superior celui observat la patru săptămîni după prima doză, relatează abcNews.

Autorităţile din SUA au anunţat, săptămîna trecută, că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi din Septembrie a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, iar administrarea unei doze de rapel şi pentru persoanele imunizate cu serul monodoză Johnson&Johnson este în curs de examinare, rezultatele evaluării fiind aşteptate ''în săptămînile următoare'', notează Agerpres.

Principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de cînd varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultînd în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.

CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.