O delegație americană va vizita Ungaria pentru a susţine ratificarea aderării Suediei la NATO

O delegaţie bipartizană din Congresul SUA va vizita Duminică Ungaria, în contextul în care cresc presiunile asupra Budapestei pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO la revenirea Legislativului ungar din vacanţa de Iarnă, relatează Vineri Reuters.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat aderarea Suediei, pentru care este nevoie de susţinerea tuturor membrilor Alianţei Nord-Atlantice. Acest lucru a tensionat relaţiile Budapestei cu Washingtonul şi a stîrnit preocupare în rîndul aliaţilor.
Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO în Mai 2022, în urma invaziei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al organizaţiei în luna Aprilie anul trecut.

Premierul ungar Viktor Orban – care are relaţii mai bune cu Rusia decît orice alte state ale UE şi aproape toate statele membre ale NATO, notează Reuters – susţine că Guvernul său este în favoarea aderării Suediei la alianţa militară, dar ratificarea a rămas totuşi în suspans.

Ambasada Statelor Unite a afirmat Vineri, într-un comunicat, că senatorii americani vor călători în Ungaria "cu o misiune centrată pe probleme strategice cu care se confruntă NATO şi Ungaria".

Aderarea Suediei la NATO este o problemă ce afectează direct securitatea naţională a SUA şi de asemenea securitatea alianţei ca întreg, a declarat, luna aceasta, ambasadorul american în Ungaria, David Pressman.

Intrarea Suediei în alianţă ar putea fi ratificată la revenirea Parlamentului din vacanţă, spre sfîrşitul lui Februarie, a indicat grupul parlamentar al partidului de guvernămînt ungar Fidesz. Ministrul de Externe suedez a afirmat, la rîndul său, Miercuri, că se aşteaptă ca Ungaria să ratifice în scurt timp aderarea ţării sale la NATO.