NYC va tine cont de rasa pacientilor pentru tratamentul anti-Covid

Orașul New York va ține cont de rasa pacientului atunci cînd va începe distribuirea tratamentelor anti-COVID potențial salvatoare, a dezvăluit Departamentul de Sănătate și Igienă Mintală pe site-ul lor, transmite The New York Post.

Orașul „va lua în considerare rasa și etnia atunci cînd evaluează riscul individual”, se arată în ghidul oficial al agenției din 20 Decembrie, care adaugă că „sănătatea sistemică și inechitățile sociale de lungă durată” pot contribui la un risc crescut de a muri din cauza COVID-19.

Ghidul de procedură se aplică atît distribuției de anticorpi monoclonali, cît și de antivirale orale, cum ar fi Paxlovid și Molnupiravir.

„Tratamentele cu anticorpi monoclonali au evitat cel puțin 1.100 de spitalizări și cel puțin 500 de decese în rîndul persoanelor tratate în New York”, au transmis oficialii metropolei americane în Octombrie.

Abordarea bazată pe rasă a tratamentului a început deja să aibă consecințe în lumea reală. Un medic din Staten Island a spus că a completat două rețete pentru Paxlovid în această săptămînă și a fost rugat de farmacist să dezvăluie rasa pacienților săi înainte de autorizarea tratamentului.

„În cei 30 de ani de cînd sunt medic, nu mi s-a pus niciodată această întrebare cînd am prescris vreun tratament”, a spus medicul, care a cerut să rămînă sub anonimat. „Simplul fapt de a fi nevoit să pui această întrebare este clar o alunecare pe o pantă periculoasă.”

Un formular recent de „Cerere de propuneri” din partea Departamentului de Sănătate și Igienă Mintală (Department of Health and Mental Hygiene – DOHMH) a orașului a subliniat angajamentul agenției față de „echitatea rasială”.

„… DOHMH se angajează să îmbunătățească rezultatele în materie de sănătate pentru toți new-yorkezii prin promovarea explicită a echității rasiale și a justiției sociale. Echitatea rasială nu înseamnă pur și simplu tratarea tuturor în mod egal, ci mai degrabă, alocarea de resurse și servicii într-un astfel de mod care abordează în mod explicit barierele impuse de rasismul structural (adică politicile și practicile instituționale care perpetuează inechitatea rasială) și privilegiul de a fi alb.

Nu este clar dacă noul ghid pe bază de „rasă” nu îi exclude încă pe albi de la tratament, dar observatorii și medicii se tem că se creează un sistem care ar putea duce la excluderi rasiale în viitor, în timpul unei penurii de medicamente sau a unei creșteri a cazurilor.

„Colectăm date demografice despre antivirale COVID, la cererea orașului, doar în scopuri de raportare a datelor anonimizate, așa cum se face de obicei cu testele și vaccinurile COVID”, a spus Michael Krueger, reprezentant al farmaciilor. Deocamdată, orașul colaborează exclusiv cu Alto Pharmacy la distribuirea noilor medicamente.

Experții medicali au spus că este corect ca tratamentul COVID să fie alocat în funcție de persoanele cu cel mai mare risc, dar au subliniat că rasa nu este un factor de risc biologic.

„Nu am văzut [rasa] unul dintre factorii de risc pentru boli severe și deces”, a declarat Martin Kulldorff, epidemiolog și profesor la Harvard, pentru The NY Post. „Motivul pentru care mulți afro-americani au murit la New York – ceea ce este adevărat – este că oamenii bogați și cei mai bogați lucrau de acasă în timp ce clasa muncitoare era expusă.”

„Concluziile au discriminat minoritățile. Practic, au discriminat clasa muncitoare, iar minoritățile reprezintă o proporție mai mare a clasei muncitoare”. a adăugat Kulldorff.

Într-o notificare publică, Departamentul de Sănătate de Stat a declarat că „Rasa non-albă sau etnia hispanica/latino ar trebui să fie considerată un factor de risc”, punînd-o într-o clasă cu alți factori de risc COVID, cum ar fi vîrsta și obezitatea.

„Există lipsuri severe de aprovizionare pentru toate terapiile ambulatorii anti-COVID-19”, avertizează oficialii din domeniul Sănătății orașului, care îndeamnă furnizorii să urmeze liniile directoare ale statului.

Directivele urmează o serie de noi legi semnate de guvernatorul Hochul care vizează „abordarea discriminării și a nedreptății rasiale”. Unul dintre noile edicte declară în mod oficial rasismul ca fiind o criză de sănătate publică.

„Este pur și simplu absurd și arată că nu este vorba despre sănătatea publică. Nu a fost vorba de sănătatea new-yorkezilor de la început,” spune Andrew Giuliani, candidat GOP la funcţia de guvernator pentru The Post. „Politica înaintea sănătății și siguranței newyorkezilor. Continuă de la administrația Cuomo pînă la administrația Hochul cu aceste noi legi.”

„New-yorkezii de culoare au suportat greul acestei pandemii din cauza rasismului structural și a moștenirii dezinvestițiilor în multe comunități minoritare”, a declarat Michael Lanza, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Sănătate al orașului, pentru The Post. „Medicii sunt sfătuiți să ia în considerare impactul disproporționat resimțit de aceste comunități, pe lîngă disparitățile sistemice de sănătate atunci cînd prescriu tratamente pentru persoanele care prezintă cel mai mare risc de apariție a unor rezultate severe ale COVID-19.”

Lanza a adăugat că datele au fost colectate doar „pentru a evalua distribuția echitabilă” și că rasa nu va fi niciodată folosită ca motiv pentru a refuza tratamentul.

Tratamentul antiviral pentru infecția cu coronavirus reprezintă marginea de vîrf a tratamentului pentru virus. Interesul pentru terapie a atins apogeul odată cu apariția noii variante Omicron și cu capacitatea sa larg răspîndită de a se sustrage vaccinului.

Pe 22 Decembrie, Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat o autorizație de utilizare de urgență pentru Paxlovid „pentru tratamentul bolii cu coronavirus de formă uşoară pînă la moderată” pentru orice persoană de peste 12 ani. Molnupiravir a primit autorizația de utilizare de urgență o săptămînă mai tîrziu.