Nu numai Ucraina, dar nici Luna nu le permite rușilor s-o colonizeze

Sonda spațială rusă Luna-25 s-a ciocnit cu suprafața Lunii la încercarea de aselenizare, după ce comunicarea cu Pămîntul s-a întrerupt, a anunțat agenția spațială rusă Roscosmos, citată de CNN. Aceasta trebuia să fie prima misiune de aselenizare a Rusiei din ultimii 47 de ani. Potrivit calculelor preliminare, Luna-25 „a trecut pe o orbită imprevizibilă” înainte de coliziune, a relatat agenția de presă rusă TASS.

O comisie interdepartamentală specială va investiga motivele pierderii sondei Luna-25, a adăugat agenția controlată de stat. Anunțul vine la o zi după ce sonda spațială a raportat o „situație de urgență”, în timp ce încerca să intre pe o orbită de pre-aselenizare, potrivit Roscosmos.

”În timpul operațiunii, la bordul stației automate, s-a produs o situație de urgență, care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificați”, a anunțat Roscosmos, pe Telegram, Sîmbătă.

Misiunea Luna-25 a marcat prima încercare a Rusiei de a așeza o navă spațială pe solul lunar după epoca sovietică. Ultima aselenizare rusească a avut loc pe 18 August 1976.

Sonda spațială Luna-25 a fost lansată de la Cosmodromul Vostochnîi din regiunea Amur din Rusia, pe 10 August. Traiectoria i-a permis să depășească landerul lunar Chandrayaan-3 al Indiei, care a fost lansat la mijlocul lunii Iulie. Sonda spațială era programată să aselenizeze Luni la polul sudic al Lunii, pentru a explora zona despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase.