NU MAI SINT BANI NEGRI, NU MAI E TELEVIZIUNE!

Convulsiile imperiului mediatic al lui Plahotniuc şi ipocrizia ambasadorului român

Compania Telestar Media, care deține licențele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3, prin directorul ei general, Oleg Cristal, a emis un comunicat în care a reclamat că „se fac presiuni asupra instituțiilor de presă și a jurnaliștilor care activează” acolo și a anunța că „este gata să renunțe la frecvența națională pe care emite în prezent Canal 2, pentru că se încearcă preluarea abuzivă a acesteia de un alt post TV”.

„Îndemnăm Guvernul ca aceasta să fie returnată Societății Române de Televiziune, deținătorul anterior al acestei frecvențe. Considerăm că TVR Moldova are la Chișinău o echipă de profesioniști care promovează jurnalism corect și echidistant, iar produsul lor merită să fie văzut de către majoritatea cetățenilor țării noastre”, se scrie în comunicat.

Toată lumea cît de cît informată cunoştea că aceste două posturi, precum şi Publika Tv şi Prime Tv erau sub controlul absolut al lui Plahotniuc. În acte, însă, la începutul lunii Mai 2017, în conformitate cu modificările aduse Codului Audiovizualului care permite deţinerea a doar două posturi Tv, Plahotniuc transmite Canal 2 și Canal 3 în proprietatea companiei Telestar Media, deţinută de jurnalistul Oleg Cristal, fost consilier de imagine al lui Plahotniuc. Compania Telestar Media, noul proprietar al celor două posturi TV, fusese înfiinţată cu doar două săptămîni înainte de această tranzacţie, potrivit newsmaker.md.

Întrebare nevinovată şi, fireşte, inutilă: cu cîţi bani a cumpărat Cristal de la Plahotniuc aceste două televiziuni? Cît de bogat trebuie să fie!

Fuga lui Plahotniuc, strîngerea din ce în ce mai tare a şurubului penal asupra mafiei lui care producea sute şi mii de milioane de lei lunar pe căi ilicite, ameninţă cu spectrul închiderii acestor televiziuni finanţate tocmai din aceste surse. Un prim cap este Canal 2. Fireşte că deţinătorii reali sau pe hîrtie doar ai acestor posturi nu pot recunoaşte respectiva realitate revoltătoare, drept pentru care invocă motive de închidere a Canal 2 în modul făţarnic arătat mai sus.

„Îndemnăm Guvernul ca aceasta (postul TV Canal 2; n. n.) să fie returnată Societății Române de Televiziune, deținătorul anterior al acestei frecvențe”, scrie Oleg Cristal, vrînd să dea impresia că face un mare act de dreptate în favoare TVR. Chestiunea se pune altfel: dacă Oleg Cristal a devenit un proprietar de bună credinţă al postului Canal 2, în 2017, cunoscînd prea bine că deținătorul anterior al acestei frecvențe este TVR, de ce nu a făcut această ofertă încă de atunci TVR, României, în final? Nu a făcut-o pentru că adevăratul stăpîn şi al acestei frecvenţe era Plahotniuc, cu acceptul tacit al Ambasadei României de la Chişinău şi al complicilor de la Bucureşti!

 

Pentru că nu mai e Plahotniuc, ambasadorul român vrea „revenirea la normalitate”

Nu doar noi, ci şi analişti respectabili români au scris că ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a fost „un mare fan Plahotniuc”, ca să-l citez pe Armand Goşu, încă de pe vremea cînd era secretar de stat în Ministerul român de Externe. După ce Cristal a comunicat cele arătate mai sus, ambasadorul Ioniţă a emis următorul comunicat pe Facebook:

„Contăm pe sprijinul autorităţilor responsabile şi competente din Republica Moldova pentru a reveni la normalitate şi a repara o nedreptate. TVR Moldova trebuie să ajungă în casele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, prin alocarea licenţei analogice cu acoperire naţională de Canal 2. Reţinem că avem de partea noastră şi un dosar închis printr-o înţelegere amiabilă la CEDO”.

Cîtă făţărnicie diplomatică! De ce acum, cînd Plahotniuc a fugit, şi nu atunci, cînd era la Putere, cînd Ioniţă era în relaţii amiabile „unioniste” cu oligarhul, nu i-a cerut prietenului său, al cărui fan era, „să repare această nedreptate”? O cere, însă, acum, de la actuala majoritate parlamentară şi guvernamentală, care nu-i este deloc pe plac, nici dumnealui, nici stăpînilor săi de la Bucureşti! Dar parcă nu Guvernul, Parlamentul sau Preşedinţia sînt responsabile cu atribuirea de licenţe de emisie, ci Consiliul Coordonator al Audiovizualului! Ioniţă se adresează autorităţilor Statului de parcă ar vorbi cu Plahotniuc! Gata, Plahotniuc nu mai e, sistemul lui este în curs de putrefacţie! Ambasadorul Ioniţă, însă, mai este aici prezent şi nostalgic după Plahotniuc. L-o avea oligarhul cu ceva la mînă?

Mihai CONŢIU