NOUL CABINET DE MINISTRI S-A INTRUNIT IN PRIMA SEDINTA
Noul Cabinet de Miniştri condus de Premierul Chiril Gaburici s-a întrunit pe 19 februarie în prima şedinţă.
La începutul şedinţei Chiril Gaburici a declarat că responsabilitatea noului Executiv este foarte mare, ţînînd cont de situaţia internă şi de contextul regional. Premierul a solicitat miniştrilor informaţii referitoare la volumul exporturilor şi situaţia pe piaţa produselor petroliere. Totodată, acesta şi-a exprimat intenţia de a avea discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional, pentru a analiza proiectele actuale şi posibilităţile de colaborare în viitor.
În ceea ce priveşte situaţia pe piaţa valutară, Prim-ministrul a declarat că a avut o întrevedere la Parlament în cadrul căreia au fost stabilite acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru a ameliora situaţia. De asemenea, săptămîna viitoare ar urma să se desfăşoare o întrevedere cu reprezentanţii băncilor din ţară.
Gaburici a mai spus că ar vrea să efectueze săptămîna viitoare o vizită în cîteva spitale, pentru a verifica dacă acestea duc lipsă de medicamente şi pentru a analiza situaţia privind preţurile acestora.
Totodată, Premierul a solicitat ca proiectul bugetului pentru anul curent şi politica bugetar-fiscală să fie prezentate cît mai curînd în Guvern, iar ulterior şi în Parlament.
A fost aprobat Planul de armonizare a legislaţiei pentru 2015
Cabinetul de Miniştri a aprobat Planul naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul acesta.
Vladimir Grosu, ministru al Justiţiei a declarat în şedinţa Executivului că Planul necesită a fi aprobat pentru a implementa cu succes Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Ministrul a precizat că documentul vizează diverse domenii de politici europene precum dreptul societăţilor comerciale, agricultură, standardizare, sănătate, securitatea la locul de muncă, justiţie.
Planul prevede armonizarea legislaţiei naţionale cu circa 150 de acte ale UE. În document sînt incluse 96 de proiecte, dintre care 29 de legi, 62 de hotărîri de Guvern şi cinci acte departamentale. 62 dintre proiectele prevăzute de Plan sînt propuneri de acte noi, iar alte 34 - acte care urmează a fi modificate.
Proiectul stabileşte că în anul 2015 autorităţile urmează să adopte, în particular, Legea cu privire la inspectarea financiară, Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale. De asemenea, vor fi modificate Legea privind protecţia consumatorilor, Codul Contravenţional, Codul Muncii.
La Sîngerei va fi înfiinţată o Alee a personalităţilor notorii
În oraşul Sîngerei va fi înfiinţată Aleea personalităţilor notorii. Decizia a fost aprobată de noul Cabinet de Miniştri.
Guvernul a decis că pe Alee va fi instalat bustul mitropolitului Iosif Naniescu. Cheltuielile necesare pentru amenajarea Aleii vor fi acoperite din bugetul raional, iar cele pentru executarea şi instalarea bustului lui Naniescu - de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”.
Monica Babuc, ministru al Culturii a declarat că Aleea va eterniza toate personalităţile notorii născute în raionul Sîngerei. Acestea vor fi selectate în baza unui regulament aprobat de către Consiliul Raional.
Cabinetul de Miniştri a mai aprobat decizia privind instalarea plăcii-basorelief "Gheorghe Mustea" pe faţada sediului Şcolii de Muzică "Academician Gheorghe Mustea" din oraşul Teleneşti, alături de placa-basorelief "Barbu Lăutaru".
Sursa: Moldpres