NICU POPESCU: PE PARTEA NOASTRA NU SE ATESTA ACTIUNI CE AR DEMONSTRA PREGATIRI MILITARE

Șeful diplomației de la Chișinău spune că un eventual atac al Ucrainei din regiunea transnistreană nu este un scenariu plauzibil. Nicu Popescu spune că pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova nu se atestă acțiuni suspecte care ar trăda eventuale pregătiri militare. În același timp, ministrul de externe și-a exprimat speranța că tensiunile dintre Moscova și Kiev nu vor degenera într-un război, Republica Moldova menținîndu-și poziția de stat neutru, care nu agreează interacțiunea militarizată dintre state, notează IPN.

Ministrul de externe Nicu Popescu spune că poziția fermă a Republicii Moldova este soluționarea pașnică a conflictelor dintre state prin metoda dialogului. Oficialul spune că retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este o prioritatea pentru diplomația moldovenească.

„Republica Moldova insistă pe dreptul suveran al statelor de a-și decide propriile politici de securitate. Republica Moldova sprijină ferm integritatea teritorială a Ucrainei. Un alt aspect pe care am insistat în ultimele săptămîni este retragerea trupelor militare amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Interesul nostru național constă în edificarea unei societăți democratice, prospere, în primul rînd, prin asigurarea păcii în Republica Moldova. Noi mizăm pe dialog și pe interacțiune pașnică între state. Noi, ca stat neutru, evităm poziționări conflictuale, dar ne apărăm principiile: integritatea teritorială, continuarea procesului de integrare europeană, insistența pe retragerea trupelor ruse ”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

Șeful diplomației de la Chișinău spune că Republica Moldova este de partea statelor care nu manifestă agresiune în raport cu alte țări. Oficialul spune că Executivul se pregătește, inclusiv, pentru evoluții negative în regiune. Totuși, probabilitatea ca Rusia să atace Ucraina din regiunea transnistreană este foarte redusă.

„Republica Moldova este de partea acelor forțe, state, care interacționează cu alte state prin metode pașnice. Și nu amenință militar alte state. Această tendință de interacțiune din ce în ce mai militarizată în regiune, nu convine societății noastre. La indicațiile doamnei președinte, toate instituțiile publice se pregătesc pentru orice tip de scenarii. Toți colegii din Guvern sînt angrenați în aceste pregătiri. Totuși, speranța noastră este că această criză va fi evitată. Pe partea noastră, pe frontiera sud-vestică a Ucrainei nu se atestă acțiuni ieșite din comun, care ar demonstra pregătiri militare sau riscuri ”, a mai spus Nicu Popescu.

Federația Rusă a anunțat acum două zile o retragere parțială a trupelor de la granița ucraineană. Ministerul rus al apărării a menționat că a fost vorba despre exerciții militare. În replică, Kievul a anunțat că va crede Rusiei abia atunci cînd va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la granița comună.

Sursa: IPN