NICU POPESCU LA BRUXELLES: INTEGRARE SECTORIALA, SECURITATE REGIONALA

La Bruxelles, vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, s-a întîlnit cu conducerea Alianței Nord-Atlanice, cu factori de decizie din Parlamentul European. În discuția cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, Nicu Popescu a accentuat „importanţa dezescaladării situaţiei de securitate regională, promovării dialogului, identificării soluţiilor politice şi evitarea acţiunilor de ordin militar în contextul actualei crize de securitate de pe continentul european”, a scris oficialul pe rețele sociale, transmite IPN.

Nicu Popescu a mulțumit pentru angajamentul Alianței față de parteneriatul cu Republica Moldova în ceea ce privește necesitățile țării, dar și sprijinul organizației pentru suveranitatea, integritatea teritorială, inclusiv respectul față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedeere cu secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană. Interlocutorii au stabilit pașii ulteriori pentru implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 - 2023 aprobat recent de guvern. În context, s-a convenit despre necesitatea de a acționa în direcția realizării programelor practice în domeniile convenite de comun acord și în spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova. Totodată, oficialul moldovean a apreciat răspunsul prompt și solidaritatea statelor NATO în combaterea pandemiei de COVID-19 și a exprimat recunoștința pentru contribuția generoasă.

În cadrul programului de lucru la Bruxelles, Nicu Popescu s-a întîlnit la parlamentarul european David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe, cu care a discutat despre reducerea prețurilor de roaming cu UE, liberalizarea accesului la piața transporturilor, aderarea la Spațiul unic de plăți în euro (SEPA), integrarea treptată în piața internă a UE avînd un impact pozitiv major asupra Republicii Moldova și a cetățenilor țării.

Diplomații au efectuat un schimb de păreri cu privire la situația complexă regională. În acest context, șeful diplomației de la Chișinău a salutat dialogul politic și de securitate cu Uniunea Europeană.

Sursa: IPN