Nicolas Sarkozy, fostul Preşedinte al Franței, a fost pus sub acuzare

Fostul Preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, împreună cu alţi 12 foşti oficiali, pentru „corupţie pasivă” şi finanţarea ilegală din Libia a campaniei sale electorale, relatează AFP, Reuters, dpa, potrivit agerpres.

Acuzaţiile formulate Joi de către Parchetul financiar francez sunt „ascunderea deturnării de fonduri publice, corupţie pasivă, finanţarea ilegală a campaniei electorale şi conspiraţie în vederea comiterii unei infracţiuni pasibile de o pedeapsă de 10 ani de închisoare”.

Astfel, Sarkozy i-ar fi lăsat cu bună ştiinţă pe colaboratorii săi apropiaţi şi intermediari ”să acţioneze pentru a obţine sau a încerca să obţină de la regimul condus de Muammar Gaddhafi sprijin financiar în vederea finanţării campaniei sale electorale din 2007”, în valoare de mai multe milioane de euro.

Fostul şef de stat, acum în vîrstă de 68 de ani, a negat permanent acuzaţiile din acest dosar, care a fost deschis în 2013 şi în care mai sunt acuzaţi, între alţii, foştii miniştri Eric Woerth şi Brice Hortefeux şi fostul său şef de Cabinet Claude Gueant.

În schimb, un martor a afirmat, în 2016, că, la finele lui 2006 ori începutul lui 2007, a adus la Ministerul francez de Interne, condus la acea vreme de Sarkozy, mai multe valize pregătite de regimul libian şi conţinînd suma totală de 5 milioane de euro.

Fostul şef de stat este vizat de mai multe dosare. Săptămîna viitoare, pe 17 Mai, Curtea de Apel din Paris urmează să se pronunţe în dosarul „ascultărilor”, în care Sarkozy a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă, iar din Noiembrie va fi judecat apelul în cazul Bygmalion, legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012 şi pentru care a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoare cu executare.