Negocia-v-aş! (2)

Prostul Satului pe post de Păcălici din Colonici

Autor: Mihai CONŢIU

Măi, fraţilor, măi dragii mei moldoveni necăjiţi de sărăcie şi nevoi, de minciună şi demagogie, chiar nu aveţi deloc senzaţia că Prostul Satului (M. Ghimpu, pentru subalternii lui „intelectuali”; nota aut.), Marian Lupu şi Vladimir Plahoitniuc ne cred proşti de-a binelea şi de aceea îşi şi bat joc de noi?

PLDM, Stejarul adică, în deplin acord cu recomandările şi principiile partenerilor occidentali ai Republicii Moldova, după demiterea Guvernului, a lansat invitaţia la negocieri pentru PL şi PD în vederea reconfirmării unui nou Guvern restructurat şi funcţional. Pentru că aşa-i normal pe lumea asta. Ţara are nevoie de guvern! Astfel, premierul Vlad Filat nu numai de capul lui a cerut imperativ depolitizarea unor instituţii ale statului şi restructurarea unor domenii cum ar fi Învăţămîntul sau Sănătatea.

Dacă vrem în Europa, atunci cam trebuie să ne spălăm de tot rapănul cu care unii dintre noi ne-am cam deprins. Dacă tot vrem în Europa, atunci suntem obligaţi, mai întîi, să învăţăm să ascultăm. Discursurile şi vorbele, neapărat scurte, pe care le lăsăm să ne iasă din gură, trebuie să fie chibzuite şi pe potriva celor rostite de interlocutorii noştri europeni, care au cel puţin o sută de ani de civilizaţie înaintea noastră. Din toate punctele de vedere!

Astfel, la nivel de politicieni, Republica Moldova nu mai vede cît îi veacul integrare europeană cu lideri dubioşi şi încruntaţi permanent cum este Plahoitniuc sau, la celălalt pol, cu tăntălăi inculţi şi cu şiretenii rurale ca Prostul Satului. Nu-l mai putem trata deontologic pe mincinosul ista care trăieşte numai „pentru oameni”. Ce-ai făcut, tu Ghimpe, pentru oameni?!

„Cinstitul” Ghimpu-Păcăliciul-Coloniciul – o emblemă a prostiei pentru moldoveni! 

Ghimpu este un monument al prostiei universale, al încăpăţînării şi fuduliei cele mai ridicole. Tăntălăul ăsta, care încă mai circulă prin Europa, habar nu are cum rîd în sinea lor interlocutorii lui europeni cînd deschide gura! Lunea trecută, pe 18 Martie, l-am văzut scuipînd-o cu struchitul lui pe mai vechea sa amică Lorena Bogza de la Pro Tv. Nu-i mare păcat, căci se pare că Lorenei îi place, că este deprinsă cu mîrlani din aceştia, căci altminteri nu l-ar mai invita!

La un moment dat, acest Păcălici-Colonici al lui Plahoitniuc, a intrat în dialog telefonic cu Petru Clej, jurnalist român de la Londra. Ei bine, a fost suficient ca să se dezlănţuie ţăranul brutal şi necioplit din el în clipa în care Clej a început să-i spună mocofanului că Europa nu-i tot timpul cu gîndul la Republica Moldova, căci are probleme-ţări mult mai importante (bunăoară Ciprul), că moldovenii trebuie să-şi rezolve singuri problemele lor de ordin politic, că este firesc ca Filat să fie dorit ca prim-ministru de către oficialii europeni ai Partidului Popular European, partid care domină UE şi CE, al cărui membru este şi PLDM  etc.!

Imediat, parvenitului de la Coloniţa i-a sărit ţandăra şi-a început să turuie că lui nu-i dă nimeni lecţii, că el luptă cu contrabanda şi tot felul de alte tîmpenii pe care Plahoitniuc l-a pus să le înveţe pe de rost! Fireşte că Petru Clej a fost nevoit să-i închidă telefonul în nas! Ce om cu bun simţ şi intelectual rezonabil poate vorbi cu o astfel de bîtă? Nici unul, căci cei din jurul lui, adică cei din PL (numai Gheorghe Brega cît face!) înainte de a fi intelectuali, sunt tot un rapăn moral autohton.

Tot cu acest prilej, am mai constatat o dată provincialismul mocirlos al ziaristicii de televiziune practicată de Lorena Bogza. Sigur, l-a ajutat pe Ghimpu să se facă de rîs doar aducîndu-l în studio, dar să nu aibă un minim bun simţ şi fler profesional pentru a nu-l pune într-o situaţie atît de jenantă pe un jurnalist cu ceva carte... chiar că-i greţos!

S-a văzut bine treaba că l-a invitat acolo pe Prostul Satului doar ca să-l apere pe Plahoitniuc şi să-l atace pe Filat, căci, altminteri, l-ar fi luat la bani mărunţi despre atacurile de tip „rider” asupra sistemului bancar naţional şi cel de asigurare, despre crima liberal-democrată din Pădurea Domnească etc.

Servanţii lui Plahoitniuc în favoarea alegerilor anticipate

Este lesne de bănuit că Plahoitniuc îşi freacă şi... mîinile de plăcere cînd îşi vede slugile sale plătite din banii noştri acţionînd ca nişte roboţi pentru el! Ca la comandă, toţi vorbesc doar despre interceptări telefonice şi acuzaţiile nedovedite aduse împotriva unor demnitari şi funcţionari de stat ai PLDM, ca o condiţie obligatori pentru Filat să facă „un pas înapoi”.

Gata, nu mai există atacurile de tip „rider”, pentru care vinovaţii nu au fost depistaţi de Procuratura lui Plahoitniuc; peste crima din Pădurea Domnească s-a aşternut tăcerea, deşi lucrurile sunt mai mult decît clare în privinţa vinovaţilor; Consiliul Superior al Magistraturii este curat ca lacrima deoarece nu l-a demis pe Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, tăinuitor şi participant la acea vînătoare ilegală de mistreţi şi oameni; nimeni nu este îngrijorat şi interesat să fie investigată informaţia privind armata de 600 de oameni antrenaţi de sub comanda lui Plahoitniuc şi tot aşa!

Mai mult decît atît, nimeni nu vorbeşte despre ilegalitatea interceptărilor telefonice, descoperirea vinovaţilor de distribuirea acestora în mass-media şi stabilirea faptului că poate fi vorba de un montaj făcut tendenţios.

Aşadar, nu chestiunile grave arătate mai sus reprezintă atacuri extrem de dure la siguranţa naţională, ci necesitatea ca „Filat să facă un pas înapoi”! Măi, să fie, măi, să fie de astfel de cumetrie: „ghimpi, pavlicencoaie, mihăieşi, catani, vasilcăi” şi tot felul de alţi măscărici bine frecţionaţi de Plahoitniuc.

Negocia-v-aş impostura!

Aminteam mai sus despre lansarea de către PLDM a invitaţie la negocieri cu PL şi PD. Nici acum nu s-au oprit din negocieri! Tot croiesc şi împărţesc colacul puterii. Cînd le vezi mutrele importante, grave, bisericeşti, de oameni care parcă ar fi păstrătorii butonului nuclear cu care ies „negociatorii de la negocieri”, îţi vine să-i iei la palme şi să-i arunci într-un WC public!

Ce poate negocia acolo Corina Fusu Cur de Fier cu Picioare de Oţel? Uitata-i feciorie de pe vremea cînd i se spunea „mîncate-ar tata”? Dar răstălmăcitul isteric Valeriu Munteanu? Şalaru poate că-şi negociază drumurile nefăcute, dar pentru care a primit bani europeni la greu! Băi, Şalarule şalvarule, unde-s miliardele că drumuri făcute nu vedem decît la televizor. Pe drumurile reale oamenii îşi frîng gîturile! Ce-o să se facă, însă, dacă vor veni finanţatorii ca să i le măsoare, drumurile,  ca să vadă unde au fost asfaltaţi banii lor?

Prostul Satului chiar a avut impertinenţa mucegăită de a spune că se negociază principii şi valori. Huuuuooo!!! Despre ce negocieri serioase se poate vorbi atîta timp cît Păcăliciul de Ghimpu rage toată ziua împotriva lui Filat, doar-doar l-o uita lumea pe Plahoitniuc, care, bine ascuns, îşi freacă, aşa cum spuneam, şi mîinile?!

Ghimpu şi Plahoitniuc turbează că europenii lucizi ştiu că un viitor Guvern credibil nu poate fi condus (cel puţin în acest an) de Filat! Acesta-i motivul pentru care a fost pus Ghimpu să orăcăie! Plahoitniuc vrea neapărat alegeri anticipate, sperînd că astfel va ieşi Republica Moldova de sub protecţia europeană de care el se teme ca dracul de tămîie!

Atunci ce se mai negociază de vreme ce este cunoscut că viitorul Guvern nu poate fi condus de altcineva? Se trage de timp. Au nevoie să întîrzie termenul limită de dizolvare a Parlamentului cît mai mult. Negocierile sunt doar un pretext prin care să-şi facă şi astfel campanie electorală în vederea inevitabilelor alegeri anticipate.

Tipul de campanie electorală pe care PL şi PD şi-o fac, are drept scop convingerea electoratului că nu ei ar fi cei care declanşează alegerile anticipate, ci Filat pentru că nu vrea să iasă din politică. Acuzîndu-l pe Filat, învinuiesc, în fond, şi Europa. 

Probabil că Filat îşi imaginează că, măcar în al doisprezecelea ceas, Plahoitniuc şi Ghimpu vor înţelege priorităţile europene ale ţării şi vor renunţa să împingă ţara în alegeri anticipate. Aceasta poate fi explicaţia faptului că s-a angajat să nu răspundă în nici un fel la atacurile susţinute, nesăbuite şi nefondate ale Păcăliciului!

La urma urmei, indiferent de riscuri, mai bine alegeri anticipate cît mai curînd decît această prelungită frecare de mentă între aceşti negociatori! PLDM, în faţa încăpăţînării liberalilor Păcăliciului manipulat de Plahoitniuc, ar trebui să se retragă deja din aceste negocieri.  În această situaţie, ar fi înţeleşi şi de susţinătorii europeni.

Alegerile anticipate ar fi bune, pînă la urmă, şi pentru că Republica Moldova ar scăpa de rapănul politic şi otrava mincinoasă „pentru oameni”  ale Păcăliciului, care n-ar mai intra în Parlament. Inconştient şi lacom ca un crocodil a intrat în Legislativ, tot la fel va ieşi de acolo cu coada între picioare. 

Rolul preşedintelui

Aşa cum au recunoscut şi înalţii demnitari ai UE şi CE, singurii lideri pro-europeni din republica Moldova sunt Vlad Filat şi preşedintele Nicolae Timofti. Pe ambii noi i-am criticat aspru de tot. În multe articole, nu în scrisorele naive sau chiat tîmpite de pe Facebook scrise de poetul liberal şi ecologist Boris Vieru, împins în spate de PL pentru naţionalismul său radical şi pernicios.

În condiţiile circului întreţinut de liberali şi democraţi, preşedintele Timofti, dispunînd de atribuţii decisive, are suficiente motive să ia propria-i iniţiativă şi să stopeze această criză politică prin nominalizarea grabnică a premierului. Pe de altă parte, preşedintele Timofti îşi va spori autoritatea şi mai mult prin declanşarea alegerilor anticipate de către liberali şi democraţi.

Domnia sa mai are trei ani de mandat, timp suficient cît să-şi consolideze personalitatea de şef de stat de tip european, iar o nouă configuraţie parlamentară l-ar scăpa de nişte „chingi politice” presante şi stînjenitoare. Abia acum a ajuns într-un moment crucial, în care magistratul din el dă examenul decisiv al vieţii şi carierei sale! Abia acum a sosit momentul în care magistratul din el trebuie să dovedească faptul că este un preşedinte de ţară autoritar, responsabil şi pe deplin conştient de priorităţile majore ale statului!